kuhinja
Foto: Shutterstock

Jedan momak (26) iz Srbije našao se u pravoj dilemi kada je shvatio da mu se bliži period zajedničkog života sa devojkom. Iako je srećan zbog koraka na koji se odlučio priznao je da ga pitanje oko kućnih poslova najviše muči, jer je kod peglanja, čišćenja i kuvanja, tvrdi "malo zaostao".

Svoje pitanje, 26-godišnji momak postavio je anonimno na Reditu i pokrenuo lavinu komentara. Kaže da je navikao u svojoj kući da majka sve radi, ali je svestan da u modernom dobu ovi poslovi se dele između supružnika. Ipak, ono što ga zbunjuje jeste koja će to zaduženja biti njegova.

"Imam 26 godina i nameravam da se sa mojom curom uselim u stan, tako da zajedno stanujemo. Što se tiče Peglanja/čišćenja/kuvanja - zaostao sam malo.

Kako je danas to kod mladih parova u Srbiji? Da li cura/žena vodi celu kuću ili partner/muž treba isto nešto da uradi? Nije da kao muškarac ne znam, nego ja imam još onu starinsku sliku ispred očiju od mojih roditelja, gde mama sve u kući radi (kuva/sprema/pere veš itd) a tata ništa, nego ide samo da radi"

 

Drugo je da vidim kod mlađih brakova da su kućni poslovi podeljeni između muža i žene. Sada sam malo nesiguran i neću moju curu da uvredim kada se uselimo. Kako su kućni poslovi podeljeni kod vas koji živite sa momkom/curom?", pitao je on.

"To 'tako je moja majka radila' ne važi"

Svojom objavom pokrenuo je pravu raspravu, ali i otkrio kako danas kod mladih u Srbiji izgleda podela poslova.

"Uopšte ne razumem potrebu da pitaš ovo, zar nije odgovor logičan? Ako oboje imate posao i radite po osam sati, oboje imate obavezu da radite JEDNAKU količinu kućnih poslova. Na vama je kako će te raspodeliti. Ako samo jedno od vas dvoje radi, druga osoba obavlja sve kućanske poslove. Ako jedno od vas radi osam sati dnevno a druga osoba šest sati dnevno, osoba koja manje radi ima malo vise obaveza po kući", glasio je prvi komentar koji se potrudio da predstavi svoja pravila.

Za njim, ređali su se i drugi komentari.

"Verenica i ja se nikad nismo dogovarali, radimo ko kako šta poželi", "Sve je kako se dogovorite. To 'tako je moja majka radila' ne važi. Nemoj da joj to pominješ osim ako ne želiš instant kartu raskid", "Gledaj da bude 50:50. Da rade sve po pola ili dok jedno radi jedan posao, drugo drugi. Inače će ti reći da nije služavka i spakovati kofere. Neće niko nikog da trpi, a tako je i bolje", "Prosto i jednostavno - radi sve sto bi radio da živiš sam", posavetovali su ga pojedini.

Postoji savremena zamena za domaćice?

Ipak, pojavio se komentar koji je ipak privukao najveću pažnju jer je za sve kućne poslove našao "nešto savremeniju zamenu".

"Posto imam mlađe ljude koji rade za mene često pričamo o privatnim stvarima i mogu ti reci sledeće. Što se tiče kuvanja, tu svi koriste dostavu. Znači nađete neki restoran iz kog ćete uzimati hranu i to je rešeno. Za pranje i peglanje postoje servisi takođe u kojima ćete nositi to jednom nedeljno. A čišćenje neka žena koja ce dolaziti dva puta nedeljno. Onda vi imate vremena za vas više, nema svađe oko svega toga. Jer shvati ispržiti jaje, traje više od nekoliko sati ako se uzme u obzir i kupovina jajeta. Kućni poslovi su jako teški i to treba prepustiti drugim ljudima. Ja odavno živim tako sem hrane koju spremamo kući jer je specifična i generalno ništa ne peglamo jer kupujemo takvu garderobu", napisao je jedan neimenovani muškarac, koji je svojim komentarom dodatno raširio celu raspravu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading