Pas Zaječar
Foto: Printscreen/Printscreen

Podsetimo, odmah nakon nemilog događaja, iz Udruženja za zaštitu životinja „Beta“ saopštili su da je Mila pronađena mrtva.

„Nađena je mrtva jutros (...) Raznesena joj je vilica i pola glave. Pas koji je voleo decu (...) Policija je izašla na teren, a komšije kažu da su sinoć petarde bacala deca 4. i 5. razred. Nađena je i petarda pored. Ovo je takav zločin, da nemamo reči. Mila, koliko nam je žao što ti, toliko divnoj, ovo jutro nije svanulo” - rekli su iz Udruženja Beta.

Od kada je objavljena prva informacija o ovom događaju, ljubitelji životinja iz cele Srbije se pitaju ko su dva deteta koja su mogla ovako nešto da urade, ali i apeluju da se javno obelodani jer, kako kažu, „ako su ovako mogli da naude umiljatom psu, sutra će da naude i čoveku. To je budući K. K., masovni ubica iz škole“.

„Postoje kamere koje su sve snimile, pa dragi Zaječarci, objavite ko su i čiji su ovi monstrumi!“, napisala je jedna korisnica Fejsbuka u komentarima na objavu o Milinoj sudbini.

Pas Zaječar

Printscreen

 

Sa njom se slaže veliki broj ljudi, zabrinutih za budućnost ove dece i njihovog okruženja.

„Treba li tako da ubiju školske drugove, pa da neko reaguje i odvede ih na lečenje ili u popravni dom?“, pitaju se neki.

Sa ovim zabrinutim građanima slažu se i stručnjaci, pa psiholog i psihoterapeut Vladimir Borovnica, govoreći o zlostavljanju životinja, ističe da je to alarm za roditelje i celo društvo. 

- Kada mala deca do šeste ili sedme godine vrše nasilje nad životinjama, to može da bude odraz i njihovog nerazumevanja u punoj meri kakve posledice mogu da budu. Međutim, kada nasilje nad životinjama vrše oni koji imaju više od 12 godina, to je već alarm na kvadrat i tada je već jako visok rizik da će te osobe biti nasilne i u mnogim drugim kontekstima kasnije tokom života - kaže Borovnica.

On ističe da moraju da reaguju i porodica i škola i da se pomogne na jednom širem planu roditeljima da se unapredi veština roditeljstva.

Iz Policijske uprave Zaječar za Alo! su rekli da informacije o ovom slučaju ne mogu da daju putem telefona, ali i potvrdili da je incident prijavljen.

Svi zlostavljači su bili i žrtve!

Psiholog i psihoterapeut Vladimir Borovnica rekao je da je velika većina zlostavljača i sama u detinjstvu bila žrtva zlostavljanja ili zanemarivanja, ili su svedočili nekakvom nasilju u porodici. On je dodao i da da statistike kažu da ne postanu sve žrtve zlostavljači, ali da su gotovo svi zlostavljači nekada bili žrtve.

Antisocijalni poremećaj ličnosti

Ponašanje u kome osoba povređuje životinje, bilo da je reč o deci ili odraslim ljudima, jeste klinički simptom određenih mentalnih poremećaja, tvrdi grčki veterinar Dimitris Dukas.

- U detinjstvu i adolescenciji psihijatri to karakterišu kao poremećaj ponašanja, dok se kod odraslih posmatra kao glavni pokazatelj antisocijalnog poremećaja ličnosti - objasnio je Dukas.

Pojam antisocijalni poremećaj ličnosti koristi se od osamdesetih godina prošlog veka i zamenio je pojmove psihopatije i sociopatije. Ono što je karakteristično za ovaj poremećaj su potpuna ravnodušnost prema potrebama i osećanjima drugih, manjak empatije, nesposobnost da se osoba prilagodi društvenim i moralnim pravilima, impulsivno i agresivno ponašanje. Takođe, karakterističan je i izostanak kajanja i osećaja krivice.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading