PEDIJATAR TVRDI DA DETE TREBA DA DOJI DO 5 DO 7 GODINA! Ima debele razloge, ali ga žestoko osuđuju
Foto: Printscreen/instagram

Pedijatar Milivoj Jovančević kaže da bi dete, ako bismo ga upoređivali s drugim sisarima, trebalo dojiti pet do sedam godina.

- Dojenje je neobično važno i, što se tiče biologije, nema razloga da se ne doji dve, tri, četiri godine. No dojenje nije samo biologija i prehrana, nego i važan kanal komunikacije, emocionalnog sazrevanja i odrastanja deteta. Ako imate jedno dete i ono dođe do uzrasta od godine, godine i po, ili dve, i kontinuirano je na vama, to je onda znak da je ostala prebliska veza, da je dete ostalo u fazi privrženosti i da nije započet proces separacije, odnosno osamostaljivanja deteta - rekao je on na početku razgovora. 

Ipak, naglašava da to nije jedini model koji postoji ako dete nastavi da doji i duže od godinu dana. Za to je posebno pogodno ako majka dobije novo dete dve godine od rođenja prvog. 

- Ako dečak ili devojčica povremeno dolaze kod majke zbog dojenja i maženja, to je potpuno u redu. Jako je ugodno imati dete na sebi, a i detetu je jako lepo biti na grudima, pa ako imate samo jedno dete, tu se može dogoditi zastoj u emocionalnom sazrevanju.

Ako gledate protekle decenije, normalno je bilo da žena ima petoro, šestoro, desetoro, dvanaestoro dece. Ona je imala mleko deset – dvanaest godina i nije bilo neuobičajeno da onaj, možda najstariji, pre nego što krene u školu dođe do mame, malo posiše mleka i otrči u školu. Dakle, on je zreo, emocionalno samostalan, i tu problema nema. Ako postoji prebliski odnos, to možemo prepoznati ako dete kad oseti bilo kakvu nelagodu, nešto mu se ne sviđa, sva uteha uvek ide na prsa. Dakle nema onih zrelijih obrazaca ponašanja – razgovora, maženja, ljubljenja. Toga nema, sve je u neverbalnoj, telesnoj komunikaciji i to nam je znak da nešto nije u redu ako je dete već u dobi od dve ili tri godine, pogotovo ako je reč o dečaku, koji bi se u toj dobi treabo malo više približiti ocu, kako bi počeo učiti muške obrasce ponašanja - rekao je prim. dr sc. Milivoj Jovančević, prenosi "Zelena učionica". 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading