Vantelesna oplodnja
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Po obimu prava na VTO o trošku države Srbija je prva u svetu, istakla je nedavno gostujući na TV Hepi direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

- Sve žene do 45 godina imaju neograničen broj pokušaja za prvo dete, imaju pravo na VTO i za drugo dete, pravo na neograničeno zamrzavanje embriona, omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju, a koji imaju prethodno zamrznuti materijal. Prošle godine smo omogućili i VTO sa uvezenim materijalom, a ove godine i mogućnost zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti - navela je direktorka RFZO.

Za prethodnih deset godina na postupke VTO potrošeno je osam milijardi dinara, a vantelesnu oplodnju o trošku države žene mogu da urade u jednoj od sedam državnih i 15 privatnih klinika. Takođe, parovima je obezbeđena finansijska podrška za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kao i subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine. 

Dokaz je i program VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom koji je zaživeo u Srbiji, a najbolje svedoče bebe koje su zahvaljujući vantelesnoj oplodnji ugledale svetlost dana, piše RTS.

U ovoj godini u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj na svet će doći oko četiri i po hiljade beba. Tokom ove godine uradili su i više od 500 postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

- Svedoci smo svi da je u zdravstvo Srbije poslednjih godina izuzetno mnogo novca uloženo, više nego ikada pre, a jedna od oblasti medicine koja prednjači jeste i VTO, onkofertilitet, što je od maja takođe o trošku države, zamrzavanje i ćelija i spermatozoida kod osoba koje se leče od maligniteta, kojima treba ukloniti reproduktivne organe, ili kod kojih je ugrožen kvalitet ćelija. Od januara je krenuo i program sa donacijama - istakao je direktor ove klinike prof. dr Aleksandar Stefanović.

Takođe, samo u Narodnom frontu ove godine bilo je 1.000 postupaka, uključujući i krio-ebriotransfere. Sa doniranim reproduktivnim materijalom bilo je 80 postupaka.

- Prošle godine je povećana starosna granica na 45 godina. Omogućen je za prvo dete neograničen broj postupaka i kriotransfera. Za drugo dete su omogućena dva stimulisana i tri kriotransfera. Plus neograničeno zamrzavanje. I omogućene su donacije, kao i rešavanje onkofertiliteta, odnosno zamrzavanje reproduktivnog materijala za pacijente sa malignim bolestima. I sve je to dovelo do povećanja broja postupaka u celoj zemlji – rekao je ranije prof. dr Željko Miković, direktor Klinike Narodni front za beogradske medije.

Pravo na postupke imaju žene bez partnera i dece starosti do 45 godina

Proces oplodnje doniranim reproduktivnim ćelijama počeo je prošle godine.

- To za sada funkcioniše vrlo brzo i efikasno. Pravo na ove postupke imaju žene bez partnera koje nemaju dete, a imaju do 45 godina. Imaju pravo na tri stimulisana pokušaja zato što dobijaju tri slamčice spermatozoida i ukoliko u tim stimulisanim pokušajima dođe do zamrzavanja embriona, imaju pravo i na tri krioembriona transfera – navela je dr Ana Jeremić, šefica Kabineta za embriologiju u Narodnom frontu.

Što se tiče parova, bračnih ili vanbračnih partnera, oni imaju pravo na donaciju jajnih ćelija i spermatozoida.

- Kod donacije spermatozoida, parovi imaju pravo na tri stimulisana pokušaja isto kao žene bez partnera i ukoliko dođe do zamrzavanja embriona na tri stimulisana pokušaja. Kada je u pitanju donacija jajnih ćelija, imaju pravo na tri pokušaja i tri krioembrio transfera, pri čemu to podrazumeva jedan uvoz – objašnjava dr Jeremić.

Srbija za sada sarađuje sa tri banke - iz Španije, iz Češke i Danske. Materijal koji stigne u našu zemlju strogo je kontrolisan i čuva se u striktno određenim uslovima.

- Mi prilikom svake isporuke, tj. dobijanja ćelija, imamo podatke o kontroli parametara- od kada su izašli iz inostrane banke, tj. možemo da budemo sigurni da su oni svoje vreme proveli u tečnom azotu, na minus 190 stepeni i da ni u jednom momentu taj proces nije zastao – objasnila je doktorka.

Iz Narodnog fronta napominju da imaju najsavremenije uslove za rad, kao i stručan kadar, te da se, zajedno sa Medicinskim fakultetom, radi i na specijalizaciji novih embriologa.

Doktori su naveli da je vreme veoma bitan faktor kod vantelesne oplodnje te da žene starosti do 35 godina treba da se jave lekaru ukoliko ne ostanu trudne posle godinu dana pokušavanja. Za starije od 35 godina taj period je manji – šest meseci.

- Ne treba gubiti vreme. Sve ima svoje mogućnosti i ograničenja. Znači, nije ni vantelesna oplodnja uvek uspešna. I ono što bih ja poručio – ne smeju nikada da odustanu - rekao je dr Miković.

Uz pomoć države od 2006. godine do danas rođeno je 17.000 beba, od toga 15.000 novorođenčadi u poslednjih deset godina.

O trošku države gotovo 11.000 postupaka VTO u ovoj godini

U ovoj godini izvršeno je blizu 11.000 postupaka vantelesne oplodnje o trošku države, u sedam državnih i 15 privatnih ustanova. Poređenja radi, 2012. je urađeno 1.200 procedura.

U poslednjih 10 godina iz VTO postupaka rođeno je 15.000 beba. 

Ko može da se prijavi?

Prema pravilniku Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju sa darovanim materijalom mogu da se prijave žene mlađe od 45 godina, a potrebno je da budu državljanke Srbije. Mogu da se prijave kako žene koje imaju partnere, tako i žene koje nemaju partnere. Za žene imaju bračne ili vanbračne partnere, uslov je da jedan od partnera nema dete. Ako žena nema partnera, uslov je da ona sama nema dece.

U oba slučaja, o trošku RFZO moguće je obaviti najviše tri postupka vantelesne oplodnje, navodi se u pravilniku.

Kako da se prijavite na portalu eUprava?

Prijavljivanje za vantelesnu oplodnju o trošku države doniranim reproduktivnim materijalom potrebno je popuniti kratak upitnik na portalu eUprava.

- Prijavu nije moguće podneti telefonski, samo popunjavanjem obrasca na sajtu - istakli su iz eUprave.

Da biste se prijavili, potrebno je da registrujete nalog na portalu eUprava. Otvaranje naloga je jednostavno - potrebno je da odete na sajt, odaberete meni Moja eUprava u gornjem desnom uglu, zatim odaberite opciju Registracija i popunite formular.

Na taj način, zainteresovani se prijavljuju za pregled u zdravstvenoj ustanovi, koja daje mišljenje o tome da li se može obaviti vantelesna oplodnja, dok konačnu saglasnost za sprovođenje procedure daje Ministarstvo zdravlja.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading