elektronske cigarete
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigaret i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih.

- Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin - rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mere. Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.

Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima i samo može da pruži smernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno. Oni i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris Internešnl i Britiš Amerikan Tobako, zasnivaju svoje buduće strategije,usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.

BONUS VIDEO

@alo_portal Siniša Mali o pomoći mladima! 🙂 #fypシ゚viral #fypシ #sinišamali #pomoć #alo @Siniša Mali ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading