Migrena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost globalnom zdravstvenom pretnjom, a stručnjaci upozoravaju da je njen uticaj na smrtnost jednak pušenju 15 cigareta dnevno.

- Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalni problem javnog zdravlja koji utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje ni godine, ni granice - rekla je izaslanica Afričke unije pri SZO Kido Mpemba.

Američki hirurg Vivek Marti je istakao da su posledice usamljenosti po zdravlje loše koliko i pušenje 15 cigara na dan, kao i da su ozbiljnije od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću.

Iako se usamljenost često doživljava kao problem stanovništva u razvijenim zemljama, Marti je rekao da je jedna od četiri starije osobe usamljena u svim regionima sveta.

Kod starijih odraslih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 procenata povećanim rizikom od moždanog udara.

Usamljenost utiče i na živote mladih ljudi - između pet i 15 odsto adolescenata je usamljeno (u Africi 12,7 procenata, a u Evropi 5,3 odsto).

Podatke je objavila međunarodna komisija Svetske zdravstvene organizacije, koju predvode Marti i Mpemba.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading