užice trafostanice
Foto: Alo/Раденко Живковић

- TS Užice 2 jedan je od najznačajnijih elektroenergetskih objekata koji su priključeni na distributivnom mrežu u ovoj godini. U izgradnju objekta i najmoderniju, efikasnu opremu investirano je 488 miliona dinara. Nova TS posebno je važna za Užičane jer će omogućiti da grad i okolina imaju rezervno napajanje u slučaju da dođe do prekida snabdevanja iz jednog pravca - rekli su u užičkom ogranku EDS.

Nova trafostanica naponskog nivoa 110/35/10 kV obezbeđivaće električnu energiju za deo grada u kojem se nalazi industrijska zona u Krčagovu, Zdravstveni centar Zlatiborskog okruga, čitavo stambeno naselje, niz velikih trgovinskih objekata. Iz TS Užice 2 napajaće se i krug bivše kasarne na čijem prostoru je izgrađeno više privrednih, obrazovnih, poslovnih i stambenih objekata, a planirana je i izgradnja novih.

Trafostanicu Užice 2 nedavno je obišla i ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović koja je ukazala na značaj koji ovaj novi elektroenergetski objekat ima za sigurnije i kvalitetnije snabdevanje užičkog kraja. Do sada je grad imao samo jednu visokonaponsku trafostanicu 110/35 kV Užice 1, koja je izgrađena 1971. godine, a koja je rekonstruisana i dograđena 2019. godine. Umesto srednjenaponskog postrojenja 35 kV na otvorenom, u toku je izgradnja potpuno novog zatvorenog postrojenja za TS Užice 1 , a specifično je to što za sve vreme izvođenja radova trafostanica napaja električnom energijom oko 35.000 korisnika u gradu.

Elektrodistribucija Srbije investirala je ove godine i oko 15 miliona dinara u zamenu transformatora u Užicu čime je podignut kvalitet i pouzdanost napajanja za veliki broj korisnika. Ugrađeni su novi energetski transformatori sa smanjenim gubicima u TS Stadion 1, koja je obezbedila stabilno napajanje za vrtić i gradski stadion, zatim u TS Carina 2, TS Hercegovačka i TS Donja Pora u istoimenim delovima Užica.

užice trafostanice

Раденко Живковић

 

 

Betonski stubovi

U okviru velike kampanje rekonstrukcije niskonaponske mreže, u Užicu će do kraja godine biti obnovljeno pet mreža i to na područjima TS Carinski potok, TS Dikovići, TS Soliteri, TS Jezero i TS Drežnik kula. Ukupno ulaganje u rekonstrukciju koja obuhvata zamenu drvenih stubova betonskim i ugradnju samonosivog kablovskog snopa umesto žičanog provodnika iznosi 8,7 miliona dinara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading