Novi mamograf
Foto: Printscreen/Printscreen

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je istakla da je ovim ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Srbiju stići 18 najsavremenijih mamografa i dodala da danas jedan od njih počinje da radi baš u ovom Domu zdravlja.

Sledeće godine nastavljamo sa nabavkom najsavremenijih mamografa koji će biti u svakom Domu zdravlja, što je od ogromnoig značaja za svaku ženu, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

- Nama je važno zdravlje svake žene jer je žena stub porodice, žena je stub države. Svaka od njih je nečija majka, sestra, ćerka i njihovim gubitkom gubimo čitave porodice. Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena. Godišnje se razboli 4600 žena, od toga 500 u momentu dijagnostike ima metastaze. a 1500 tokom lečenja ima pogoršanje bolesti. I nama je cilj da nabavkom savremene opreme i najsavremenijih lekova spasemo tih 2000 života. Dakle 2000 žena će od sada živeti jednako kvalitetno i jednako dugo kao svaka druga žena sa nekim drugim hroničnim oboljenjem, koja dobija hroničnu terapiju. Veoma je važno što savremena oprema i mamografi stižu u Domove zdravlja, što će tu biti omogućeno ženama za pregled, jer je mnogo psihološki lakše doći u Dom zdravlja nego u bolnicu. Time vraćamo Domovima zdravlja ono što je izgubljeno od 2000. do 2012. godine, kada su pretvoreni samo u lekare koji usmeravaju pacijente ka bolnicama a sada će se rana dijagnostika i lečenje a samim tim i čuvanje njihovih života biti upravo u njihovim drugim kućama, što im i jeste namena a to su Domovi zdravlja. Moram da kažem da smo na poslednjoj listi pre samo 4 dana stavili dodatne inovativne lekove za karcinom dojke i sto je najvaznije za ranu fazu bolesti, čime se pruža šansa trajnog izlečenja velikom broju zena, rekla je Radojević Škodrić.

-Ovo je najmoderniji mamograf koji ima minimalno zračenje, a koji ima tri puta veću rezoluciju, 3 puta se bolje vidi promena, ima i dodatnu mogućnost, koja se zove tomosinteza, to znači i da najminimalnija promena može jasno da se vidi objasnila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Žene u Srbiji ce sada imati istu najsavremeniju terapiju, kao u najpoznatijim onkološkim centrima u svetu.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading