Sanja Radojević Škodrić
Foto: Printscreen/RFZO

Kako je istakla, ovo je prvi medicinski aparat koji je u poslednjih 20 godina stigao u Babušnicu.  

„Građani Babušnice, ali i mnogih drugih mesta, mogli su samo da sanjaju da će svako mesto, bez obzira na veličinu, imati savremene medicinske aparate. Mamograf na kojem će se pregledati žene iz Babušnice u svom domu zdravlja, je najsavremeniji aparat kakav imaju Klinicki centri, a koji daje mogućnost jako precizne i sigurne dijagnostike“, rekla je Radojević Škodrić i dodala da je već pregledano prvih sedam žena.  

„Ovim je ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će do kraja godine Babušnica i druga mesta dobiti mamografe sa ciljem da svaki građanin Srbije ima jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu bez obzira gde živi“, dodala je direktorka RFZO. 

Prema njenim rečima, od ponedeljka će u domu zdravlja u Babušnici početi da radi još jedan radiolog, tako da će novi mamograf raditi u dve smene što će omogućiti preglede svim ženama koje su do sada čekale. 

„Još više ćemo obilaziti svako mesto u Srbiji, jer nema boljeg načina da rešavamo probleme u zdravstvu od razgovora sa gradjanima i kolegama. Ako već imamo nešto što smo pre par godina mogli da vidimo samo na filmu, onda to mora maksimalno da se iskoristi za zdravlje naših gradjana.
Zato ovaj mamograf mora da radi u dve smene, da se maksimalno iskoristi i da sve žene koje su čekale pregled mogu da isti obave u najkraćem roku. Zdravlje svake žene je važno. Svaka od njih je nečija majka, supruga, ćerka, stub porodice, i njihovim gubitkom gubimo celu porodicu“, naglasila je Radojević Škodrić i podsetila da su zahvaljujući novim inovativnim lekovima dostupnim o trošku države, dijagnostika i terapija za rak dojke u Srbiji je ista kao u najpoznatijim onkološkim centrima u svetu.

Sanja Radojević Škodrić

RFZO

 

Ovaj dom zdravlja, kako je najavila, dobiće sledeće nedelje i dodatnu medicinsku opremu defibrilator, EKG, kao i putničko vozilo za rad na terenu, dok će sledeće godine stići novi ultrazvuk. 

Takođe, preko Ministarstva za lokalnu samoupravu obezbeđena su sredstva za  popravku krova i zamenu stolarije čime se nastavlja obnova zdravstvenih ustanova. 

„Za opštinu Babušnica važna je pokretna apoteka kao jos jedna mera povecanja dostupnosti zdravstvene zastite gradjanima Babušnice. U ponedeljak pokretna apoteka stiže u sela Zvonce i Veliko Bonjince, gde će građani moći da dobiju sve lekove kao u svakoj apoteci, ali i da izmere pritisak, nivo šećera i druge usluge koje se inače pružaju u apotekama“, rekla je Radojević Škodrić.

Osim mamografa u Babušnici, Pirotski okrug je dobio još jedan najsavremeniji mamograf, i to u bolnici u Pirotu, gde je u toku obuka osoblja za rad, a nakon toga će početi pregledi.

U bolnicu u Pirotu danas stiže i najsavremenija magnetna rezonanca koja košta milion i po evra čime građani Pirotskog okruga od sada imaju najsavremeniju dijagnostiku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading