7 NAJKRITIČNIJIH TAČAKA U SRBIJI Seizmolog upozorava koja mesta bi se prva mogla naći na udaru zemljotresa
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Seizmolozi kažu da će u narednih 10 do 12 godina, na području naše zemlje biti jačih zemljotresa, a najugroženija bi mogla da bude istočna Srbija.

- Imamo prostore u kojima dugo nismo imali jače potrese, pre svega u istočnoj Srbiji. Tek neke manje kod Paraćina. Tu čak nismo beležili ni slabe zemljotrese. Isto kao i prostor koji se “budi” zbog Petrinje, a on se prostire od Južne Morave na jugu, preko Krupnja, Ljiga, Lazarevca do Petrovca na Mlavi - rekla je seizmolog Slavica Radovanović.

Radovanovićeva je pre nekoliko meseci, nakon potresa koje smo imali u Šumadiji, izjavila da se može očekivati da će u narednih deset do 12 godina Srbiju pogoditi jači zemljotres. Prema njenim rečima intenzitet tog jačeg zemljotresa zavisiće od toga šta će se dešavati u nekim delovima susednih država.

Ona je podsetila i na interesantan podatak da je iste godine, 1927, kada je bio poslednji veliki zemljotres u Stocu (BiH), bio i potres na Rudniku, jedan od najvećih zabeleženih zemljotresa u Srbiji.

- To svedoči o tome da su naši prostori povezani - objasnila je.

Zemljotresi kao u Kraljevu nam tek slede

Branko Dragićević, direktor Seizmološkog zavoda Srbije, nedavno je istakao “da se na našim prostorima prosečno događaju onakvi zemljotresi kao što je bio onaj u Kraljevu 2010. i da nam takvi slede”.

- Zemljotresi sa magnitudom 5,5 jedinica Rihterove skale u 21. veku ne smeju da pričine nikakvu materijalnu štetu, odnosno ne smeju da ugroze ni ljudske živote ni imovinu, jer su tehnologija i način gradnje toliko uznapredovali da mi možemo gradeći objekte koji su otporni na dejstvo zemljotresa u potpunosti da se zaštitimo. Međutim, imamo i starih objekata, koji su izgrađeni nakon 1963. pri čijoj gradnji nisu poštovani propisi, na kojima su rađene neke intervencije koje su dodatno uticale na njihovu ranjivost”.

U Srbiji maksimalno pet do šest stepeni

Najjači zemljotres magnitude šest stepeni Rihterove skale registrovan je u Lazarevcu 1922. godine. Međutim, meteorolog Ivan Ristić ističe da su zemljotresi te jačine kod nas vrlo retki.

- Maksimalno, kod nas može biti od pet do šest stepeni. Ali i to se dešava jednom u 100 godina - rekao je Ristić.

On je za pojedine medije napomenuo “da se samo u Vojvodini može očekivati mirno tlo”.

- Što se tiče ovih manjih zemljotresa, nama je trusno područje sve južnije od Beograda. Što znači da ih možemo očekivati oko Mladenovca, Kraljeva, Prijepolja, Sjenice i Kopaonika. Takoreći, u blizini većih planina i u brdovitim predelima, dok će ih u Vojvodini biti manje - istakao je Ristić.

Tokom jedne “mirne” godine na teritoriji Srbije se registruje oko 1.000 zemljotresa. Najveći broj potresa koje instrumenti mogu da registruju, ljudi ne osete.

Najjači zemljotresi u Srbiji

 • Rudnik 1927. 5,9 stepeni
 • Kopaonik 1980. 5,8 stepeni
 • Kopaonik 1978. 5,7 stepeni
 • Mionica 1998. 5,6 stepeni
 • Kraljevo 2010. 5,5 stepeni
 • Kopaonik 1983. 5,3 stepena
 • Mionica 1999. 5,2 stepena
 • Kopaonik 1985. 5,2 stepena
 • Trstenik 1999. 5,0 stepeni

Sedam crvenih zona

Geološki informacioni sistem Srbije označio je sedam područja sa mogućim jakim zemljotresima.

 • - Vojvodina - Kanjiža, Bečej, Novi Sad i Ruma
 • - Zapadna Srbija - Loznica, Krupanj i Bajina Bašta
 • - Centralna Srbija - Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo i Kopaonik
 • - Područje Velike Morave - Svilajnac, Jagodina i Stalać
 • - Područje istočne Srbije - Golubac i Negotin
 • - Područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave - Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš i Vranje
 • - Kosmet - Peć, Prizren, Priština, Lipanj i Uroševac

Prema tim procenama na području Srbije zemljotresi jačine šest stepeni Merkalijeve skale ugrožavaju 13 odsto površine, jačine sedam stepeni 59 odsto, jačine osam stepeni 23 odsto, a oni jačine devet stepeni oko pet odsto površine Srbije.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading