zemljotres
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Izuzetno je bitno da budete upućeni u postupanje tokom zemljotresa. U zavisnosti od lokacije u kojoj se nalazite u datom trenutku, pridržavajte se sledećih smernica.

Najvažnije je zadržati smirenost, izbegavati panično reagovanje, ne pokušavati bežati, već se brzo spustiti na tlo, skupiti se i zaštititi glavu.

Smernice za postupanje tokom zemljotresa kada se nalazite unutar kuće

Prema datim smernicama, preporučuje se pronalaženje skloništa na sigurnim mestima u kući, kao što su dovratnici, noseći zidovi i prostor ispod stola.

Važno je udaljiti se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, izbegavati izlazak na terasu ili balkon. Takođe, odmah treba isključiti sve izvore električne energije, gasa i vode.

Smernice za postupanje na otvorenom tokom zemljotresa

Prema informacijama MUP-a, ukoliko se nalazite na otvorenom prostoru, važno je izbegavati područja blizu ulične rasvete, električnih kablova i zgrada.

Obratite pažnju na potencijalno opasne objekte koji bi mogli pasti na vas, kao što su dimnjaci, delovi crepa s krova, slomljeno prozorsko staklo i slično - upozoravaju oni.

Smernice za postupanje u slučaju da se nalazite pod ruševinama

Prema datim uputstvima, ukoliko se zateknete pod ruševinama, ključno je izbegavati paljenje šibica i ne pomerati se.

- Prekrijte usta maramicom ili tkaninom. Pokušajte udariti o cev ili zid kako bi spasilački timovi imali bolje šanse da vas lociraju - ističu iz MUP-a.

Smernice za postupanje ukoliko se nalazite u vozilu u pokretu

Prema informacijama MUP-a, kada se nađete u vozilu tokom zemljotresa, preporučuje se zaustavljanje, ukoliko uslovi u saobraćaju to omogućavaju.

- Odmaknite se od potencijalno opasnih mesta kao što su zgrade, drveće, nadvožnjaci ili električni kablovi - savetuju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading