Ušteda
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Većina automobila može postići maksimalnu brzinu od 170 km/h, a neretko i više. Optimalno za motor i potrošnju je osetno niže, a pritom je važno i da ne ubrzavate naglo. Generalno je pravilo da ubrzate što pre, prebacite u najvišu brzinu, vozite do 90 km/h i održavate okretaje motora od 1.500 do 2.500 o/min.

Međutim, postavlja se pitanje šta je sa auto-putem? Nemački TÜV savetuje vožnje brzinama do 80 odsto maksimalne brzine. Svakako, na putevima gde je ograničenje 130 km/h, jasno je da se više od toga ne sme. Automobil koji ima maksimalnu brzinu 150 km/h trebalo bi zato da ostane u rasponu brzina između 105 i 120 km/h.

Ponovimo još jednom procenu nemačkog autokluba (ADAC) koji je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Uz maksimalnu brzinu, postoji još niz trikova za snižavanje potrošnje goriva. Zlatno je pravilo da se vozi smirenijim ritmom, bez naglih ubrzavanja i kočenja, kao i da se brzina planira, posebno ako vozite na putu sa dosta uspona.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading