OVO SU PRAVILA O ISTICANJU SRPSKE ZASTAVE Ako je oštećena ili dodiruje zemlju, kazna je 500.000 dinara!
Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Na platou ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990 – 2003. godine u Vranju, zastava Srbije skliznula je sa jarbola i delom je ležala na ulici, te se nalazila u neprikladnom položaju i suprotno važećem zakonu.

Naime, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije propisuje precizno na koji način zastava Srbije sme da se izlaže, a predviđene su i kazne za one koji ne poštuju ove odredbe. 

Pre svega zastava Srbije ne sme da se ističe i upotrebljava ako je oštećena ili izgledom nepodobna za upotrebu. Predviđeno je da se državna zastava (sa grbom na sebi) stalno vije na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine gde se ističe u vreme zasedanja. Ističe se i na biračkim mestima na dan izbora, kao i na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju.

Propisano je i to da ako se zastava Srbije ističe zajedno sa dve druge zastave, zastava Srbije nalazi se u sredini. Ako se ističe pored neke druge zastave, ona se uvek nalazi s leve strane, spreda gledano. 

Takođe zastavi bi trebalo, po pravilu, da bude istaknuta dok traje obdanica, da se po noći sklanja, a ako je istaknuta i noću da bude adekvatno osvetljena.

Njeno podizanje na jarbol i spuštanje prate uobičajene počasti kao što je stajanje, pozdravljanje i slično. 

Zastava Srbije, prema ovom zakonu, ne sme da bude izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice. 

Za nepridržavanje ovih zakonskih odredbi, propisane su i novčane kazne i to od 50.000 do 500.000 dinara pravno lice ako upotrebi zastavu na nepropisan način suprotno Ustavu Srbije, odnosno novčanom kaznom od 40.000 do 400.000 dinara za prekršaj pravno lice ako istakne zastavu ili grb Republike Srbije koji su oštećeni ili nepodobni za upotrebu. Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako istakne zastavu ili grb Republike Srbije koji su oštećeni ili nepodobni za upotrebu.

U konkretnom slučaju koji je zabeležen u Vranju, državna zastava pošto je skliznula sa jarbola, ležala je na zemlji što je bez sumnje u suprotnosti sa zakonom,  ostaje samo pitanje ko je odgovoran za to budući da se zastava ne nalazi ispred neke državne institucije već na platou ispred spomenika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading