Sneg
Foto: Alo/Profimedia

Danas je u Srbiji došlo do kratkotrajno otpopljenja, a na zapadu Srbije temperatura je dostigla 11°C. U većem delu Srbije bilo je dosta sunčanih perioda, ali duvao je jak, u košavskom području na udare i olujni jugoistočni vetar. Upravo košava i osetniji pad vazdušnog pritiska, uvod su u promenu vremena koja nas očekuje već od sutra, piše Telegraf.

Srbija je pod uticajem ciklona sa ciklona sa severozapada Evrope, koji se svojim centrom nalazi nad Nemačkom.

Srbija je u prednjem delu ciklona i u sklopu južnog strujanja i upravo je zbog došla do otopljenja.

U sklopu ovog ciklona premešta se i hladni front, koji će Srbiji u naredna dva dana doneti zahlađenje sa padavinama. I pored toga što se očekuje zahlađenje i priliv hladnije vazdušne mase sa severa, ovo zahlađenje neće biti izraženo u vidu veoma niski temperatura, odnosno biće blago.

Očekuju se mešovite padavine

Ipak, Srbiju u sredu očekuje pretežno oblačno i hladnije vreme. Sredinom dana, posle podne i uveče u svim predelima Srbije očekuju se padavine. One će u nižim predelima biti u obliku kiše, u brdsko-planinskim predelima u vidu snega, dok se ponegde na istoku, jugoistoku i jugozapadu Srbije očekuje i ledena kiša, naročito u Timočkoj i Negotinskoj Krajni.

Kako će temperature ponegde biti svega koji stepen iznad 0°C, susnežica i sneg očekuju se ponegde i u nižim predelima i to prvo na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije, a kasnije i u centralnim i istočnim predelima i na području Beograda.

Oblačni i padavinski sistemi premeštaće se od zapada prema istoku.

U toku večeri, u noći između srede i četvrtka i u četvrtak ujutro susnežica i sneg očekuju se u mnogim nižim predelima Srbije, uz manje i kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača, dok se u brdsko-planinskim predelima očekuje od 5 do 15 centimetara snega.

Oblačni sistem sa kišom zahvatiće u sredu posle podne i Beograd, a u toku večeri, noći i u četvrtak ujutro susnežica i sneg očekuju se i u Beoghradu, pri čemu može doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača, naročito u višim delovima grada, ali se on neće duže zadržavati, jer temperatura neće padati ispod 0°C.

Jutarnja temperatura u sredu biće od -2 do 4°C, maksimalna dnevna od 3°C na severu i severozapadu do 9°C na jugu Srbije.

U četvrtak jutarnja temperatura od 0 do 4°C, maksimalna dnevna od 2 do 6°C.

Inače, u Srbiji danas duva umeren jugoistočni vetar, koji je u košavskom području jak, na jugu Banata sa olujnim udarima višim od 80 km/h.

Jak vetar duvaće i tokom večeri i noći, a tokom srede još tokom jutra i prepodneva. Posle podne vetar će slabiti i biti u skretanju na jugozapadni.

Padavine mešovitog karaktera očekuju se i toko četvrtka. Dakle, povremeno se očekuju kiša, susnežica i sneg.

Na području Srbije tokom srede i četvrtka u većini predela očekuje se od 10 do 20 milimetara padavina po kvadratnom metru. U obliku snega u nižim predelima gde ga bude bilo očekuje se oko 5 centimetara snega, a u brdsko-planinskim od 5 do 15 centimetara.

Prema vremenskoj prognozi od petka se očekuje stabilizacija vremena. U petak i tokom vikenda biće suvo, ujutro ponegde uz maglu i slab mraz. Maksimalna temperatura u petak biće od 4 do 8°C,  a za vikend od 5 do 10°C.

Blagi porast temperatura očekuje se i sledeće sedmce i one bi bile oko 10°C.

Ako izuzemo manje zahlađenje sa padavinama u naredna dva dana, prema trenutnim prognozama značajnije zahlađenje i pravi zimski scenario ne očekuje se u narednih desetak dana.

Prosečna maksimalna temperatura za ovaj deo decembra je od 5 do 9°C. Nakon što su danas temperature bile oko prosečnih, od srede do petka biće malo ispod proseka, za vikend oko, a sledeće sedmice malo iznad proseka. Ipak, značajnije temperaturne oscilacije poput onih u prethodnom periodu, ne očekuju se u nastavku decembra.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading