zemljotres
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako ističe seizmolog Slavica Radovanović, prvi potres bio je i najjači.

- Prvi potres je bio i najjači, bilo je 3,6 intenziteta. To što su ljudi osetili, držali televizor, budili se, osetili potrese, to sve odgovara ovom intenzitetu. To su pomeranja deset puta manja nego kod onih u Turskoj i ne postoji šansa da bude veća - rekla je Radovanović, za Blic TV.

Kako kaže dr Milovanović, mi se ne nalazimo u najopasnijoj zoni, već u zaleđu.

- Imajući u vidu da ove zemljotrese genetski vezujemo za podvlačenje Afrike pod Evropu. To je jedan ogroman prostor koji ide od Himalaja, pa preko Turske, našeg područja i završava se kod Italije, odnosno Zagreba. To je prostor koji je potencijalno, naravno, seizmički aktivan. Najintenzivnije je bilo i u Turskoj i Italiji - kaže dr Milovanović.

Nedavno je i Hrvatsku pogodio zemljotres, koji je oko Petrinje otvorio rupe i rascepe u zemlji, a prema rečima profesora Dragana Milovanovića, tako nešto nije moguće kod nas, statistički gledano.

- Statistički nije moguće. Pukotine su suštinski moguće, ali do sada nije bilo izraženih. Ipak, priroda je to, nikad se ne zna. Zemlja je živa planeta. I zemljotresi i vulkani postoje i dokle god oni postoje i dešavaju se, postojaće i života na zemlji - kaže dr Milovanović.

Šta raditi kada se desi zemljotres?

Dr Milovanović ističe da naše ponašanje tokom zemljotresa zavisi od toga gde se nalazimo.

- Naše ponašanje zavisi od toga gde se nalazimo. Najidealnije je da se nalazimo na otvorenom prostoru u ravnici. Ako vas zemljotres zatekne u stanu, onda treba stati na neko sigurno mesto. Ne zavlačiti se ispod ormara ili teških stvari, nego štok od vrata recimo. Ne treba juriti po hodniku, tražiti lift ili tako nešto. Važno je da budemo što razumniji i mirniji - objasnio je profesor Milovanović.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading