penzija
Foto: Alo/Shutterstock/PhotoIris2021

Direktor sektora za ostvarivanje prava Vladimir Stanković je u jutarnjem programu televizije "PRVA" govorio o uslovima odlaska u penziju. Prvo je govorio o starim uslovima, odnosno osobama kojima je vreme da okončaju svoj radni vek.

"Za muškarce je sve manje više isto, žene treba da obrate pažnju. Za muškarce je 65 godina života i 15 godina staža, kada se radi o prevremenoj penziji, za muškarce je isto - 60 godina života i 40 godina staža", objasnio je uslove za muškarce.

Što se tiče žena, tu ima noviteta. Nova pravila stupaju na snagu od 2024. godine.

"Žene treba da obrate pažnju, za njih je 63 godine i 6 meseci života uz najmanje 15 godina staža, a već od sledeće godine će biti neophodno 63 godine i 8 meseci uz 15 godina staža. Što se tiče prevremene penzije, ove godine je to 59 godina i 6 meseci života uz 40 godina staža. Već od sledeće godine, 60 godina života i 40 godina staža", rekao je Stanković.

"Ukoliko želite da ostvarite pravo na odlazak u penziju po starim pravilima, morate podneti zahtev do kraja ove godine. Ukoliko se podnosi sledeće godine, onda on podleže pravilima i uslovima za 2024. godinu. Postoji više načina, može se podneti na šalterima svih naših organizacionih jedinica, preko Pošte, ili elektronskim putem putem aplikacije ili sajta 'ešalter' ", navodi Stanković.

Ukoliko u radnoj knjižici nije upisan određeni deo radnog staža, treba proveriti u PIO fondu da li je staž registrovan. Stanković apeluje da to treba na vreme proveriti, nekoliko meseci pre podnošenja zahteva, pa čak i nekoliko godina unapred da bi se na vreme prikupila dokumentacija.

"Ukoliko je reč o radnom angažovanju od pre 20 ili 30 godina, mogu se javiti različiti problemi. Poslodavac možda nije dostavljao odgovarajuću dokumentaciju PIO fondu, možda se nisu plaćali doprinosi i problem je da li se to može rešiti. Da li poslodavac postoji, da li i dalje ima dokumentaciju kod sebe, da li postoji mogućnost da se ta dokumentacija dostavi, sve su to mogući problemi", ističe Stanković.

Penzioneri su 30. novembra dobili jednokratnu finansijsku pomoć u visini od 20.000 dinara. Stanković kaže da je novac isplaćen svim penzionerima.

"Svima koji redovno primaju penzije je isplaćena pomoć u visini od 20.000 dinara", zaključio je Stanković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading