Moždani udar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oprez se posebno savetuje srčanim, cerebrovaskularnim i nervno labilnim bolesnicima. Reumatski bolovi i promenjlјivo raspoloženje su očekivane meteoropatske reakcije. Preporučuje se povećana pažnja u saobraćaju.

Sutra će biometeorološke prilike doprineti smanjenju tegoba kod većine hronično obolelih i osetlјivih osoba. Izvestan oprez se savetuje srčanim bolesnicima. Meteoropatske rekcija su moguće u blagoj formi.

rhmz

RHMZ

 

 

Kako je za Alo! rekao prof. dr Branislav Milovanović, šef neurokardiološke laboratorije na Institutu „Dedinje“, iako svi lekari u ovakvim vremenskim prilikama upozoravaju kako bi se trebalo ponašati, i dalje na kliniku stižu ljudi koji se nisu pridržavali saveta, sa teškim kardiološkim stanjima.

- Postoji uvek opasnost i svi koji imaju hronične bolesti su ugroženi kod tih vremenskih oscilacija. Oni koji imaju hroničnu hipertenziju, kao i oni koji imaju nizak pritisak, i inače, sve bolesti srca su u opasnosti! Može doći do hipertenzione krize, tako da je važno njima uvek naglasiti da redovno uzimaju terapiju, pridržavaju se saveta svojih lekara - rekao je dr Milovanović.

bio prognoza

Printscreen

 

Kako dodaje, važno je istaći da u tih nekoliko dana nije vreme za započinjanje novih navika kada je u pitanju prejaka fizička aktivnost.

- Savet je da se izbegavaju sve ekstremne radnje, ne treba preterivati ni u čemu. Velike vremenske oscilacije izazivaju i promene u organizmu, što autonomni nervni sistem ne može da izdrži, dolazi do procesa koji mogu da dovedu do moždanog udara i infarkta - ispričao je sagovornik Alo!.

I zdravi su u problemu

Nisu samo hronični bolesnici u problemu tokom temperaturnih skokova i padova. Prema rečima dr Ljiljane Velkov, oscilacije vremena smetaju i zdravim ljudima.

- Moramo znati da je svaki organizam priča za sebe. Moj savet je da treba uzimati više tečnosti, odmarati se, treba biti naspavan, usporiti sa fizičkim aktivnostima. Bilo bi dobro da osluškujemo svoj organizam. Nekome će, pak, prijati skok temperature, nema pravila, ali svakako treba biti oprezan, poručuje dr Velkov.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading