Ublažite tegobe: Rešite se nadutosti i mučnine pomoću prirodnih preparata
Foto: Shutterstock

Mučnina usled gastritisa najčešće je posledica upalnog procesa. Konzumacija namirnica koje mogu protivupalno da deluju, može dovesti do ublažavanja bolova i drugih simptoma bolesti. Stručnjaci savetuju da vodimo dnevnik ishrane i da pokušamo da otkrijemo namirnice koje izazivaju probleme. Meso, šećer, jaki začini, jela pržena u dubokom ulju, alkohol mogu da isprovociraju simptome gorušice.

Mučnina i beli luk

Neka istraživanja navode da ekstrakt belog luka, umiruje simptome gastritisa usled delovanja bakterije Helicobacter pylori. Izgnječeni sveži beli luk može takođe biti od pomoći. U slučaju da ne podnosimo ukus i miris belog luka, savet je da se luk sitno isecka i pojede sa nekom namirnicom u koja neutrališe miris i ukus. Na posebnoj daščici možemo sitno da iseckamo čen belog luka, operu se ruke, pa se u šolju za belu kafu doda jogurt, iseckani beli luk, kašičica mlevenog lanenog semena i par kapi limunovog soka. Sve se dobro pomeša ne žvaće se nego se pije. Ovaj napitak savetuje se osobama sa visokim vrednostima holesterola i krvnog pritiska.

Probiotici, zeleni čaj, eterična ulja

Probiotici mogu da regulišu probavu i obezbede dovoljno dobrih bakterija koji povoljno utiču na zdravlje probavnog sistema. Savetuje se upotreba jogurta, kefira, kiselog kupusa. Jedna studija navodi da konzumacija zelenog ili crnog čaja najmanje jednom nedeljno, može značajno smanjiti delovanje bakterije H. pilori- Pojedini stručnjaci naglašavaju i da samo jedna čaša tople vode, nekada ima mogućnost da smiri  bolove u stomaku i reguliše lošu probavu.

Mučnina se može pobetiti i upotrebom eteričnih ulja, kao na primer ulja nane i đumbira. Preporuka je da se ova ulja koriste samo uz savet i nadzor lekara.

Konzumirajte više manjih obroka i recite „ne“ cigaretama

Više malih obroka u toku dana neće opteretiti stomak. Obilni obroci bogati ugljenim hidratima mogu opteretiti probavni sistem i pogoršati gastritis, naglašavaju stručnjaci.  Ukoliko pušite, pokušajte da se oslobodite ove zavisnosti. Pušenje pogoršava simptome gastritisa i može uticati na razvoj malignih ćelija.

Kako lekovi utuču na simptome gastritisa?

Nekontrolisana upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, ibuprofena, povećava rizik od oštećenja sluznice želuca, razvoja gastritisa i drugih gastrointestinalnih komplikacija. Stres je nekada okidač sa pojavu gastritisa. Masaža, meditacija, joga, vežbe disanja, šetnja, boravak u prirodi mogu pomoći da se izborimo sa svakodnevnim stresom.

Kada je potrebno potražiti stručnu pomoć?

Gastritis je praćen mučninom, ali nije ozbiljno zdravstveno stanje. Savet je da se obratimo lekaru, ako simptomi potraju ili se pogoršavaju. U slučaju da simptomi traju duže od nedelju dana, ukolo se primeti krv u stolici ili pri povraćanju, potrebno je obratiti se lekaru.

Blokatori istamina mogu uticati na manje lučenje kiseline, inhibitori protonske pumpe imaju slično delovanje. U slučaju infekcija bakterijom H. pilori propisuju se antibiotici. Lekovi se nekada koriste kod akutnog gastritisa, simptomi uglavnom nestaju posle nekoliko dana. Gastritis može preći u hronično stanje ako se ne leči. U slučaju hroničnog gastritisa lečenje duže traje.

Može li jabukovo sirće da reguliše simptome?

Postoje dokazi da jabukovo sirće može usporiti brzinu kojom hrana putuje niz probavni trakt. Nema ipak, dovoljno dokaza koja mogu utvrditi da jabukovo sirće zaista olakšava simptome gastritisa, kao što je mučnina.

Kako đumbir umiruje simptome gastritisa?

Đumbir se vekovima koristi za lečenje raznih bolesti, pa i gastrointestinalnih problema, kao što je to gastritis. Đumbir nije štetan u umerenim količinama, ali potrebo je još istraživanja koja bi možda mogla potvrditi lekovitost đumbira kada je u pitanju gastritis.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading