dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da su dovoljne 2 sekunde da pogledamo u telefon da nastane nezgoda jer za to vreme prođemo skoro 70 metara.

- Posledice saobraćajnih nezgoda zimi su manje, jer vozači voze sporije zbog samog vremena. Mnoge stvari mogu negativno uticati na pažnju vozača poput radija ili mobilnog telefona. Dovoljne su nam dve sekunde da pogledamo u telefon, a to je 70 metara što znači da mi na toj relaciji ne obraćamo pažnu na vožnju. Trenutak nepažnje iz korena nam može promeniti život, najbolji vid pasivne sigurnosti u saobraćaju je sigurnosni pojas, on smanjuje smrtne povrede za 50% i sprečava sudaranje vozača i suvozača. Mi smo 2019. godine imali 15 smrtnih slučajeva, jer su putnici tokom prevrtanja ispali iz vozila. Vazdušni jastuk je tu da ublaži posledice nezgode, međutim ukoliko nemamo vezan sigurnosni pojas vazdušni jastuk nam može slomiti vrat ili nas usmrtiti ukoliko nismo vezani - rekao je Koković gostujući u emisiji na Informer TV.

Koković je dodao da se samo 15% putnika na zadnjem sedištu vezuje i da su žene opreznije u saobraćaju i samim tim znatno manje zadese u nezgodama sa smrtnim ishodom.

- U Republici Srbiji 85% putnika i vozača se vezuju zato što su napred, dok samo 15% njih se vezuju na zadnjem sedištu. Vozač ne sme da prevozi putnike koji ne koriste pojas, žene su opreznije u saobraćaju i samim tim znatno manje se zadese u nezgodama sa smrtnim ishotodom - rekao je Koković.

Kazna za nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu je mandatna, izriče se na licu mesta prilikom kontrole saobraćajne policije i iznosi 10.000 dinara. Doduše, ona na kraju može biti i upola manja – 5.000 dinara, ako se plati u roku od osam dana.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading