zalihe
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Kao što je navedeno, zalihe su na najnižem nivou od 2010. zbog čega se ovom robom, široko korišćenom u mnogim industrijama, trenutno trguje po najvišoj ceni u 12 godina. Razlog tome su uglavnom niže globalne zalihe nakon neuobičajeno sušnog vremena, koje je uticalo na smanjenje proizvodnje u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći svetski izvoznici.

Stručnjaci primećuju da je nakon mirnijeg razdoblja kada su cene počele naglo da rastu početkom ove godine, Tajland učinkovito preokrenuo tržište uvođenjem kontrole cena šećera po prvi put od 2018. Veleprodajnim cenama dopušten je porast kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se nose s rastućim troškovima.

- Sve to doprinosi nesigurnosti trgovine hranom, zbog kombinovanih učinaka klimatskog fenomena El Nino, rata u Ukrajini i slabijih valuta. Bogatije zapadne zemlje mogu apsorbovati veće troškove, ali siromašnije se bore, stoji u analizi, uz napomenu da Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu predviđa dva posto pada globalne proizvodnje šećera u sezoni 2023-2024. u poređenju s prethodnom godinom što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona - rekao je Fabio Palmeri, FAO istraživač za globalno poljoprivredno tržište.

El Nino globalno uzrokuje sve ekstremnije vremenske uslove od suša do poplava. Kada je reč o šećeru, nestabilnost je uzrokovana činjenicom da se sve više koristi za biogoriva poput etanola, pa su globalne rezerve šećera na najnižem nivou od 2009. 

Međutim, predviđanja su da će žetva u Brazilu biti 20 posto veća nego lani. Budući da se zemlja nalazi na južnoj hemisferi, povećanje globalnih zaliha neće se dogoditi do marta sedeće godine. Zemlja je imala povoljne vremenske uslove, ali Brazil je značajno povećao površine pod šećernom trskom, prema podacima USDA.

- Najveća briga za sledećih nekoliko meseci jeste da sve veća potrošnja šećera dodatno ne optereti zalihe te namirnice - poručio je on.

Istaknuo je da je Indonezija, najveći uvoznik šećera prošle godine, smanjila uvoz, a da je Kina, drugi uvoznik, prvi put nakon šest godina bila prisiljena osloboditi šećera iz svojih rezervi kako bi kompenzirala visoke cene na domaćem tržištu.

Podsetimo, svetska cena šećera naglo je porasla pa je u februaru ove godine imala mesečni skok od 6,9 procenata, što je ponovno stvorilo pometnju na tržištu. Za Evropu je od presudne važnosti bilo to što je Francuska, kao veliki proizvođač, očekivala najslabiju setvu šećerne repe u poslednjih 14 godina. Suša, bolesti i odluka suda Evropske unije o zabrani pesticida za zaštitu šećerne repe rezultirali su manjim setvenim površinama u toj zemlji.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading