DIJABETIČAR SA NAJDUŽIM STAŽOM U SRBIJI Otkrivamo koja žena je rekorder u primanju insulina
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Statistika ukazuje da se granica pomera ka mladima i da sve više dece i adolescenata ima problem sa ovom bolešću. Novina za dijabetičare je da veliki broj pomagala danas mogu obezbediti o trošku države. 

Kako prenosi Informer, Zagorka Vučković je imala godinu dana kada su joj lekari u Tiršovoj dijagnostikovali dijabetes. Od tada primanje insulina postaje njena svakodnevica, koja traje već 64 godine.

- Prvo mi je otac davao insulin, pa posle majka. Kada sam krenula u školu onda sam morala sama da vodim računa o sebi, ali tada nije bilo savremeno ovako kao što imamo sada imamo- pumpice, špricevi, iglice. To je bilo sa iglama i špricevima koji su se iskuvavali i držali u alkoholu - kazala je Zagorka.

Ona nije samo dijabetičar sa najdužim insulinskim stažom u Srbiji, već i medicinski fenomen. Nakon karcinoma želuca i odstranjivanja većeg dela organa, slomila je kuk. Danas je jedna od retkih dijabetičara koja je dobila pumpu za merenje šećera o trošku države.

Od 15.000 registrovanih dijabetičara u Kruševcu, 3.000 njih su članovi Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Pored Zagorke, istu borbu vodi i predsednica Društva, zahvaljujući kojoj su sprovedene i brojne akcije besplatnog merenja šećera, dečiji kampovi i tradicionalno četvrtak kao edukativan dan u Društvu.

- Čini mi se da smo jedino Udruženje gde je toliki odziv lekara iz našeg zdravstvenog centra koji su prepoznali značaj za sve sugrađane. S druge strane, nikako ne bih zaboravila 17 kampova koji su bili do početka korone. Po tim kampovima će ostati u čitavoj Srbiji upečatljivo Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, jer na svakom kampu od Vrdnika, preko Goča, pa sad do Kušića je najviše dece bilo, čini mi se, iz Kruševca - navela je Latinka Milojević, predsednica Društva.

Dijabetes ne bira ni pol, ni godine, a kada se otkrije, važno je reagovati na vreme. Cilj je da se obolelima od dijabetesa pomogne, najpre edukativno, ne bi li svoju bolest prihvatili kao svakodnevicu, sa kojom se dugo može živeti ukoliko se pridržavaju lekarskih uputstava i  propisanih terapija.

BONUS VIDEO

@alo_portal Predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta Ruma-Šabac sa mostom preko Save! #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryoupage #viral #srbija #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading