Lek za dijabetes
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Profesor Medicinskog fakulteta i farmakolog Radan Stojanović upozorio je danas da se lekovi za gojaznost dobijaju preko recepta lekara i upozorio građane da ih ne poručuju preko interneta. On je to rekao povodom obaveštenja Američkog zdravstvenog regulatornog tela da nova verzija leka za dijabetes "Munhara" može da se prodaje i kao lek za mršavljenje, i ocenio je da postoji mogućnost da se novi lek nađe i na našem tržištu.

- Ozempik je popularnost stekao, zbog zloupotrebe, odnosno korišćenja za lečenje gojaznosti, iako postoji ista supstanca u nešto većoj dozi koja je registrovana za lečenje gojaznosti. "Muhanra" je sada najsjajnija zvezda. U kliničkim ispitivanjima, pokazan je da najviše utiče na gubitak telesne mase, ali je pitanje kako da li će u realnom životu dovoditi do istih tih efekata - naveo je.

Lek za dijabetes

Shuterstoock

 

On je dodao da je taj lek, kao i drugi lekovi za lečenje gojaznosti, prošao "utabani put" od ispitivanja do odobrenja.

- Većina novijih lekova je registrovano za lečenje dijabetesa tip 2, a onda su klinička ispitivanja pokazala da se mogu koristiti i za lečenje gojaznosti, iako nemate dijabetes. Iz kliničkih ispitivanja proizilaze dokazi da je ovaj lek koristan kod pacijenata - rekao je Stojanović.

On je izjavio da lek još nije registrovan u našoj zemlji, ali postoji mogućnost da se to dogodi u doglednoj budućnosti.

- Trenutno je dobio FDA dozvolu za primenu u Americi i Velikoj Britaniji, pitanje je dana kada će i Evropska agencija za lekove dati zeleno svetlo za primenu, tako da u nekoj doglednoj budućnosti, ako proizvođač bude imao interesa, naći će se i u našoj zemlji - rekao je Stojanović.

On je naveo da lek "Muhanra" deluje tako što potencira sekreciju insulina, smanjuje osećaj gladi i usporava pražnjenje želuca, pa pacijenti imaju duži osećaj sitosti i samim tim manje uzimaju hranu.

Stojanović je istakao da se lekovi dobijaju od doktora posle pregleda i da nikako pacijenti ne treba da idu putem poručivanja lekova preko interneta.

- U našoj zemlji lekove protiv gojaznosti mogu da prepišu doktori različite specijalnosti, od endokrinologa, internista, kliničkih farmakologa do psihijatra. Kod nas postoje dva registrovana leka, to su 'liraglutid', lek koji se daje u obliku potkožne injekcije svaki dan i drugi lek je, kombinacija dve aktivne supstance 'naltrekson i bupropion', to su tablete koje se piju - rekao je on.

Dodao je da konačan izbor mora da da lekar i da zavede u zdravstveni karton, posebno ukoliko postoje neka oboljenja.

Prema njegovom mišljenju, za ljude koji imaju hipertenziju ili preddijabetes je uglavnom "liraglutid", dok je "naltrekson i bupropion" više za ljude koji su depresivni, imaju žudnju za hranom, za pušače, ali on dodaje da su to su samo opšte smernice.

Stojanović je naglasio da se od lekova očekuje da smanje telesnu masu, da ne dođe do jo jo efekta, kao i da smanje ukupnu vrednost holesterola, vrednost LD holesterola, triglicerida.

- Konačno da svi efekti koje ti lekovi prave, dovedu do nečega dobrog, a to je da se smanje pre svega ti neželjeni kardiovaskularni događaji, koji su uglavnom posledica gojaznosti, a to je iznenadna srčana smrt, akutni koronarni sindrom, akutni infarkt miokarda. Od lekova se sve više očekuje, ali to nisu magični lekovi, to nisu lekovi za po potrebi. Gojaznost je honična bolest - rekao je Stojanović.

On je podsetio da su pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost osnovne komponente zdravog načina života i prvi koraci u kontroli gojaznosti, međutiim, on kaže da kod određenog broja pacijenata ove mere ne dovode do dovoljnog smanjenja telesne mase.

- Zato kod tih pacijenata moramo primeniti i farmakoterapiju. Sa druge strane, svi ti lekovi za gojaznost moraju da se stave na pravo mesto i da nas klinička ispitivanja i rezultati dovedu na sigurnu granu, kako za propisivače leka, tako i za pacijenta. Kada se pojavi lek na tržištu, tu se ne zaustavlja praćenje leka. Neki lekovi su izgubili dozvole posle nekoliko godina primene na tržištu zbog neželjenih dejstava - rekao je Stojanović.

Govoreći o neželjnim destvima novog leka, Stojanović je otkrio da su to mučnina, gađenje, dijareja...

- Vremenom, tokom uzimanja leka, ti neželjeni efekti su postajali sve manji i lakši za pacijente. Postoje i pacijenti koji nisu mogli da tolerišu te efekte, pa su odustali od leka. Tek po dolasku leka na tržište videćemo njegovu pravu vrednost u nekim godinama koje dolaze - naveo je Stojanović.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading