srednja škola
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Izjašnjavanje osmaka za predmet koji će kao treći polagati biće moguće u osnovnim školama ili elektronski na portalu Moja srednja škola (MMŠ) www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Prošle školske godine ukinut je kombinovani test, a umesto njega đaci sada biraju jedan predmet koji će polagati od pet ponuđenih, a to su biologija, istorija, geografija, fizika ili hemija.

Za završni ispit osmaci, pored jednog od pet ponuđenih predmeta koje mogu sami da odaberu, polažu još i test iz srpskog i matematike.

Probni završni ispit iz matematike biće održan 22. marta 2024. u periodu od 12.00 do 14.00 časova, a dan kasnije, 23. marta osmaci će rešavati test iz srpskog/maternjeg jezika od 9 do 11 časova, a od 11.30 do 13.30 radiće treći test iz izabranog predmeta.

Analiza probnog završnog ispita, kako je objavljeno u kalendaru, radiće se od 25. do 29. marta, a sumiranje rezultata probnog završnog ispita u školi biće do 5. aprila.

Prijavljivanje učenika za prijemni ispit elektronskim putem preko portala MSŠ (www.mojasrednjaskola.gov.rs.) biće moguće od 15. do 24. aprila do 16 časova, dok će prijavljivanje neposredno u školama biti moguće u petak 19. aprila i ponedeljak 22. aprila u periodu od 9 do 16 časova.

Osmaci će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 17. juna, matematiku 18. juna, a treći test iz predmeta po izboru 19. juna u periodu od 9 do 11 časova. Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portala MSŠ biće objavljeni 21. juna do 8 časova, dok će konačni rezultati biti objavljeni u ponedeljak 24. juna do 8 časova.

Popunjavanje liste želja za upis je od 25. juna u 8 časova do 26. juna do 15 časova.

Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 1. jula do 8 časova, kada će biti objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu za koji će se moći prijavljivati do 5. jula do 15 časova.

Učenici osmog razreda koji nameravaju da konkurišu za upis u neku od specijalizovanih srednjih škola i obrazovnih profila prijavljuju se za polaganje prijemnog ispita od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju - 11. maja.

Za učenike s posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike s posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja. Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike s posebnim sposobnostima za fiziku i za đake s posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Za upis u bilingvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova.

Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading