ŽENE U SRBIJI SVE RANIJE ULAZE U MENOPAUZU Ovaj podatak zabrinjava sve, a nema čarobne formule
Foto: Shutterstock

Ulazak u menopauzu otvara vrata brojnim bolestima i neohodno je da se u vreme kada do tada uredne menstruacije postanu neuredne svakoj ženi individualno odredi nivo hormona u krvi, uradi pregled dojki, materice, jajnika kao i opšti internistički pregled i tada odredi tačna doza leka koji joj je potreban.

Ginekolog Vanja Milošević, u izjavi za portal Alo!, kaže da je sve raniji ulazak u menopauzu posledica stresa, bombardovanja, kao i hrane koju jedemo.

- Stres je okidač, ali način života je najvažniji, žene sve manje rađaju, a koriste puno hormonskih preparata, kaže dr Milošević i dodaje da je najopasnije hormonsku terapiju uzimati na svoju ruku, a sa njom se inače najbolje nadoknađuje manjak hormona.

ŽENE U SRBIJI SVE RANIJE ULAZE U MENOPAUZU Ovaj podatak zabrinjava sve, a nema čarobne formule

Foto: printscreen/tvpink

 

Prema njegovim rečima, na vreme kad će žena ući u menopauzu utiče i genetska predispozicija.

- Svojim pacijentkinjama uvek savetujem da gledaju, u kojim godinama su im mame, babe, tetke ušle u menopauzu, rekao je ginekolog i naglasio da neke žene to sve prebrode bez velikih simtoma (valunga, lupanja srca...), a drugima to prouzrokuje i druge bolesti, poput dijabetesa, osteoporoze, oboljenja srca i štitne žlezde.

Posebno je naglasio da simptome ne treba ignorisati, već ih treba ozbiljno shvatiti.

ŽENE U SRBIJI SVE RANIJE ULAZE U MENOPAUZU Ovaj podatak zabrinjava sve, a nema čarobne formule

Foto: Shutterstock

 

 

Nema čarobne pilule

- Nema čarobne pilule, menopauza je kao pubertet, ne može da se zaobiđe i preskoči, a može lako da se ublaži, prvo preporučujem estrogen u hrani, koji će pomoći da se zadrži dobar hormonalni balans. Uvek savetujem da se u ishranu uvrsti lan, soja, borovnica... objasnio je dr Milošević.

Da bi žene kroz ovaj period života što bezbolnije prošle neophodna je umerena sportska aktivnost i dovoljno sna, zaključio je poznati ginekolog za Alo!

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading