salter
Foto: Alo/Alo

Pisarnicu je kreirala Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kako bi zaposleni u državnim, pokrajinskim i lokalnim organima mogli lakše da evidentiraju predmete, razmenjuju informacije i dokumente u elektronskom obliku prilikom vođenja postupaka.

Viši savetnik u Kabinetu predsednika Vlade Svetlana Jovanović naglašava da je Pisarnica kičma državne administracije jer svaki predmet može da bude sagledavan kroz jedinstven sistem, bez odlazaka u više institucija zbog jednog pitanja. 

Prema njenim rečima, sistem je uveden kako bi se državnom službeniku olakšalo da na brži i jednostavniji način dođe do podataka koji su mu potrebni, da vodi predmet u elektronskom obliku, da sva dokumentacija bude na jednom mestu, i da postoji centralna delovodna knjiga koja svakom predmetu dodeljuje jedinstveni broj.

"To znači da bez obzira na to da li sam u lokalnoj samoupravi podnela zahtev ili sam se obratila nekom ministarstvu, ja ću dobiti jedinstvenu devetocifrenu oznaku uz dodatak godine u kojoj sam predala taj zahtev, i zapravo niko drugi neće imati taj broj osim mene. Zbog toga to zovemo Centralnom delovodnom knjigom, odnosno zajedničkom knjigom svih organa uprave", rekla je Jovanovićeva.

Trenutno 50-tak državnih organa koristi aplikaciju, a i nekoliko lokalnih samouprava, a očekuje se da svi organi državne uprave budu umreženi u državnoj pisarnici. Bespapirna komunikacija je cilj, odnosno ušteda papira i tonera, ali i o uštedi vremena.

Bonus video: 

 

@alo_portal Koju pesmu bi posvetili Vašim bivšim partnerima? 😄 Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #beograd #serbia #srbija #bivsi ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading