NEMA SLAVE BEZ IĆA, PIĆA I ĐOKOVIĆA Srbima su i dalje glavne zanimacije na proslavama hrana i piće, a ne razgovori o svetiteljima
Foto: Alo/foto Dejan Briza

Sudeći po anketi koju smo uradili među građanima Srbije, izgleda da su našim građanima ova pravila ipak uglavnom daleka.

Sa sveštenikovim pravilom da hrana treba da bude poslednja stavka i za goste i za domaćine nikako se ne slaže naš sagovornik Ivica Branković.

- Pa kad ideš na slavu, ideš da se najedeš i napiješ, to ti je osnova slave. Zato ni slučajno ne jedemo pre odlaska tamo - rekao nam je Ivica kroz osmeh.

Takvu atmosferu Ivica neguje i u svom domu, pa goste uvek dočeka sa dosta hrane, dosta pića, tako da se tokom proslave uglavnom jede, pije, veseli i igra.

Marija Zonjić se s njim ne slaže jer joj se dešavalo da ode na slavu na kojoj je hrana mrsna usred posta, pa bi ostajala gladna.

- Ako su u pitanju rođaci, ne jedem pre slave, ali ako su malo dalji prijatelji, onda očekujemo da sve to lepo prođe, ali uglavnom ručamo kod kuće. Mi svake srede i petka postimo, a ima ko slavi, a mrsi, pa kad su takve slave, onda kući spremim da ručamo i idemo u goste i tamo mezimo salate - kaže Marija.

Kada je u pitanju piće, tu Srbi tek nisu pod konac. Alkohol je obavezan, kaže Ivanka Vukotić.

- Kod nas najviše ide kisela voda, malo i rakija, naravno i sokovi, kada je leti slava, onda to bude i pivo, a kada je preko zime, onda uglavnom vino – ispričala je ona.

Dragutin Bojić ima razrađenu taktiku. On slave ispoštuje u skladu sa godišnjim dobom:

- Uglavnom pijem rakijicu, mada zavisi i kada pada slava, ako je hladno - može i vruća rakija, ali ide i vino, špricer, pivo.

Ipak, kada su u pitanju cigarete, tu je striktan - treba ih zabraniti na slavama: 

- Ja sam nepušač, pa mi dim smeta, a i nepristojno je, naročito ako se pravilno tumači slava, da slava nije slavlje nego da je to dan kada se odaje počast nekom svecu, tako da cigareta nikako, naročito jer nekom smeta, a tu ima i dece.

Sa njim se slaže i Marija Zonjić, koja ima osetljive oči, pa joj zbog dima svako veće veselje presedne. Zato njen zet, jedini pušač u porodici, kada poželi cigaretu, izađe na terasu.

Ima i onih kojima dim smeta, ali gostu se nikada ništa ne uskraćuje, pa ni ovaj porok.

- Možda nije baš ni pristojno, ali gostima nikada ništa ne uskraćujemo, mada ujutru kad ustanemo cela prostorija miriše na dim, ali šta ćemo - rekla nam je Ivanka Vukotić.

Podsetimo, sveštenik Ljubomir Ranković istakao je za Alo! da slava treba da bude shvaćena kao liturgija, a ne kao terevenka.

- Naš dom je hram, a krsne slave su liturgije domaće crkve. Kao što u hram ulazimo duhovno pripremljeni, s istom odgovornošću i pribranošću treba da idemo na slavu – poručio je Ranković.

Bez vina i čokolade ne kreću

Kako su ispričali sagovornici Alo!, osnovu svakog slavskog poklona čini vino, a o ostalim delovima može da se raspravlja.

- Poklon zavisi od toga kod koga idemo. Kafa, vino i nešto slatko su obavezni, a kad idete kod nekog bližeg, onda gledate šta god možete lepo da se isprsite - jasan je Ivica Branković, dok je Mladenka Popović istakla da za rodbinu uvek spremi još i neke čaše, šolje ili ukrasnu činiju.

Marija Zonjić dodaje da ona ima tačan protokol šta kupuje pred slavu:

- Pristojno je odneti cveće za radost u kući, piće za veselje, kafu, a ako ima dece, oni se raduju slatkišima, tako da uvek ponesemo njima čokoladu. To je isto ono što i ja dobijam uglavnom.

Novak Đoković i politika – bez njih se ne može

Domaćica Mladenka već unapred zna koje će se teme pokrenuti na slavi jer se ne menjaju već godinama.

- Muškarci najviše pričaju o politici, fudbalu i Novaku Đokoviću, a žene uglavnom o tome šta su spremale oko zimnice, dele se i recepti - kaže ona, dok Ivanka Vukotić tvrdi da se na selu uglavnom raspravlja o tome koji su poljski poslovi na redu, ko kada seje, kada stižu plodovi, kao i kakva je bila godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading