U NOVEMBRU VERNICI OBELEŽAVAJU 2 KRSNE SLAVE A ovog datuma počinje Božićni post
Foto: Alo.rs

U novembru Srpska pravoslavna crkva po verskom kalendaru obeležava niz praznika od kojih su 2 obeležena crvenim slovom, a koja mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu. U pitanju su Mitrovdan i Aranđelovdan.

Sveti velikomučenik Dimitrije - Mitrovdan: 8. novembar

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

U srpskom narodu je ustaljen bio običaj da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Sabor Svetog Arhangela Mihaila - Aranđelovdan: 21. novembar

Vrhovni vođa anđelske vojske, Arhangel Mihailo u Pravoslavnoj crkvi poštovan je kao ratnički junak koji je prvi stupio u borbu sa zlim silama.

Prema narodnom verovanju, Arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i mereći dobra i zla dela upućuje ih prema zasluzi u raj ili pakao, zbog čega se i naziva Dušovadnik.

Sveti Arhangel Mihailo je na ikonama predstavljen sa isukanim mačem u desnoj ruci.

Kod mnogih hrišćana postoji verovanje da je Sveti Mihailo živi svetac pa se zbog toga na slavskim trpezama ne iznosi žito. Crkva navodi da je takvo verovanje pogrešno jer se žito ne prinosi svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihailu. Takođe se veruje da kakvo je vreme na Aranđelovdan da će takvo biti tokom zime i proleća.

Ovaj praznik je druga najčešću krsnu slavu u Srbiji, odmah posle Nikoljdana.

U novembru počinje i Božićni post, odnosno 28. novembra.

Pogledajte kako izgleda crkveni kalendar za novembar 2023:

crkveni kalendar

Foto: Printscreen/spc.rs

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading