ORIJENT EKSPRES ZA 21. VEK Srbija će u narednih 10 godina imati više od 700 kilometara brzih pruga, najavio ministar Vesić
Foto: Alo/Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

- Srbija danas ima 75 kilometara brze pruge, a u narednih 10 godina imaće ih gotovo 10 puta više, preko 700 kilometara, više od mnogih zemalja Evropske unije, a svakako najviše na Balkanu - rekao je Vesić.

Ministar je podsetio i na najavu predsednika Aleksandra Vučića da će naša zemlja imati brzu prugu koja će je povezati sa Sofijom i Istanbulom.

- Poslednjih meseci, tim koji sam formirao vredno je radio na određivanju nove trase brze pruge od Niša do srpsko-bugarske granice. Tu, u mestu Dragoman, naša brza pruga spojiće se sa prugom koju Bugarska radi od Sofije do granice sa Srbijom, uz grant EU. Kako Turska planira da gradi brzu prugu od Istanbula do granice sa Bugarskom, eto nama ponovo “Orijent ekspresa”, samo u modernoj verziji 21. veka - naveo je Vesić na Fejsbuku.

Tako će se Turska i Bugarska, kako kaže, preko Niša povezivati na brzu prugu kroz Srbiju, od Niša do Beograda, a potom dalje do Subotice. Vesić je istakao i da ostaje posvećen izgradnji brze pruge Niš-Skoplje, koja će u budućnosti voditi do Soluna i Atine.

- Srbija danas ima 75 kilometara brze pruge. Do kraja naredne godine završavamo još 108 kilometara brze pruge do Subotice, koja se upravo gradi, tako da ćemo do kraja naredne godine imati 183 kilometra brzih pruga -rekao je ministar i istakao da će, kada bude završena brza pruga do Niša, u dužini od 230 kilometara, za čiju će izgradnju naredne godine biti raspisan tender, Srbija imati 413 kilometara brzih pruga.

ORIJENT EKSPRES ZA 21. VEK Srbija će u narednih 10 godina imati više od 700 kilometara brzih pruga, najavio ministar Vesić

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/bs

 

- Sledeća deonica je dugačka 135 kilometara od Niša do naše granice sa Severnom Makedonijom, a oni će raditi svoj deo pruge do Skoplja. To znači da ćemo imati 548 kilometara brzih pruga. Ako tome dodamo 90 kilometara brze pruge od Beograda do Šida, za koju se projekat završava, imaćemo 638 kilometara brzih pruga u Srbiji - naveo je Vesić.

Kako je rekao, sadašnja deonica između Niša i Dragomana iznosi 119 kilometara, ali će se tačna dužina te pruge znati kada se završi projektivanje nove trase koje je u toku.

- Sa ovom prugom imaćemo u narednih deset godina preko 700 kilometara brzih pruga, više od mnogih zemalja EU, a najviše na Balkanu. Jer, Srbija ne sme da stane - zaključio je ministar Vesić.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading