noć veštica
Foto: Printscreen/Youtube/ARIJA - Kids Channel

Umesto da srpska deca uče o najlepšim pravoslavnim praznicima i običajima vezanim za njih, veliki broj vaspitno-obrazovanih ustanova organizuje radionice, priredbe, maskenbale i proslave kako bi na taj način "proslavili" Noć veštica.

Vaspitačica A.J. iz Beograda rekla je da na priredbi i svim aktivnostima povodom Noći veštica učestvuju čak i najmlađa deca, kao i da ne postoji predškolska ustanova koja ne organizuje makar neki vid takmičenja povodom ovog "praznika", piše "Informer".

- Proslava Noći veštica u našem vrtiću se organizuje više od 10 godina. Organizuju se proslave, maskenbali, priredbe, ali i radionice gde deca prave strašila ili što strašnije kostime. Nažalost, tu učestvuju deca već od dve ipo do tri godine. Mislim da ne postoji predškolska ustanova koja ne organizuje nešto, makar to bila i minimalna proslava - rekla je vaspitačica.

Usađivanje pogrešnih vrednosti 

Kako navodi naša sagovornica, postoje roditelji koji se još uvek žustro protive ovakavim aktivnostima, kao i da veliki broj dece ni ne zna da je tog dana zapravo dan velikog pravoslavnog sveca.

sveti luka

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

- Postoje još uvek roditelji koji se bune zbog proslave Noći veštica, i mogu da kažem da se apsolutno slažem sa tim. Roditelji koji se bune, njihova deca ne učestvuju u ovim aktivnostima, ali ni ja, kao vaspitač, svoje dete ne vodim na takve proslave. Deca su počela svake godine da nestrpljivo iščekuju Noć veštica, i žalosno je što se više ne potencira vera među mališanima. Oni ni ne znaju da je danas Sveti Luka, ali zato znaju da će se večeras maskirati i vrištati po vrtiću. To smatraju normalnim, i tako sadimo pogrešne vrednosti u našu decu, u našu budućnost - istakla je A.J.

Vaspitačica kaže da deca u uzrastu od dve do sedam godina lako prihvataju ono što je negativno i loše, a da se mnogo teško u njih usađuju lepi maniri i pristojno ponašanje.

noć veštica

Youtube/ARIJA - Kids Channel

 

 

- Predškolska i vrtićka deca, govorimo u uzrastu od dve do sedam godina, rastu sa tim da je ovo dan koji je posvećen jezivim, često i morbidnim stvarima. Nažalost, oni to lakše prihvataju nego neke lepe stvari, lepe manire, neko pristojno i kulturno ponašenje, a da ne govorim o stavkama iz osnova bontona. Pre će prihvatiti da nose morbidnu masku, uprljanu krvlju, nego da kažu jedno drugome "prijatno" kada započnu da ručaju - istakla je naša sagovornica.

Grupa forsira i nameće određeni trend

Psiholog Jovana Stojković kaže da pored svih problema koji izaziva Noć veštica u Srbiji, veliku brigu predstavlja to što se deci, pod naizgled benignom formom ovakve proslave, nameće određeni način odevanja.

- Pored svega što nameće proslava Noći veštica, mene iznenađuje i brine granica dokle idu monstruozni kostimi, i koliko u svim tim maskama dominira krv. Starija deca nekako i smisle ili odaberu svoj kostim, ali onim najmlađima roditelji prave ili biraju, mene brine što su čak i njima morbidni i jezivi kostimi. Noć veštica nije naš praznik, već Sveti Luka! I treba da shvatimo da je ovo sve nametnuto, i da se okrenemo prema pravim vrednostima - rekla je Stojkovićeva.

Kako navodi psiholog, ovde glavni značaj i uticaj ima grupa koja nameće prozapadne trendove u Srbiji.

noć veštica

printskrin

 

 

- Maskiranje, proslave, priredbe mogu da pređu deci u naviku, i da postanu njihova godišnja rutina. Ukoliko većina proslavlja Noć veštica, druga deca kojoj roditelji nameću neke druge vrednosti će se pitati zašto oni ne proslvljaju. Zato grupa ima izuzetnu moć, jer može da utiče na pojedinca da prihvati neke negativne moderne talase, iako u suštini on ne želi da radi takve stvari - zaključila je naša sagovornica.

Noć veštica u Srbiju je stigla pre nekoliko decenija, sa rastom uticaja Zapada i konkretno Amerike. Veliki broj omladine proslavlja ovaj nametnuti trend, iako istog dana srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju dva praznika, posvećena Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i Svetom Petru Cetinjskom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading