mobilni telefon
Foto: Alo/Shutterstock

Kompanija Meta je najavila novu opciju pretplate koja omogućava korisnicima u Evropi pristup Facebooku i Instagramu bez reklama.

Pretplatnički servis će biti dostupan od novembra, po ceni od 9,99 evra mesečno za pristup putem weba i 12,99 evra mesečno za pristup na Android i iOS uređajima. Ova opcija će biti dostupna svima u Evropskoj uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i Švajcarskoj.

Žena na mobilnom telefonu

Foto: Shutterstock

 

Kao razlog za ovakvu odluku, kompanija je istakla sve rigoroznije regulative u Evropi koje se tiču prikupljanja i korišćenja korisničkih podataka. U blogu objavljenom u ponedeljak, Meta je citirala odluku Suda pravde Evropske unije iz jula, koja predlaže da kompanije treba da razmotre opcije alternativnih servisa "ako je to potrebno, za odgovarajuću nadoknadu".

Meta je takođe najavila da će i dalje pružati usluge podržane reklamama na ovim tržištima bez dodatnih troškova za korisnike koji ne žele da se pretplate na novi servis.

Ovaj potez je još jedan u nizu prilagođavanja velikih tehnoloških kompanija evropskim zakonima o zaštiti podataka i privatnosti. Iako su mnogi korisnici već izražavali interesovanje za verzije društvenih mreža bez reklama, ostaje da se vidi kako će se ovaj model pretplate uklopiti u širu strategiju kompanije i da li će uticati na druge tržišne segmente.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Koju Vi slavu slavite? Koliko novca je potrebno za slavsku trpezu? #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #slava ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading