Beograd nekada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna Jasmina pronašla je zaključene ocene na kraju četvrtog razreda dede svog supruga i rešila da to podeli sa svojim pratiocima na Tviteru (X).

Ono što je sve iznenadilo jesu predmeti koji su se nalazili u nastavnom planu i programu tadašnjih četvrtaka, a koji nemaju mnogo sličnosti sa današnjim nastavim planom. 

"Svedočanstvo suprugvog dede iz 1922 godine. Staro 100 godina. Kad vratimo ove predmete u škole, biće nam bolje", napisala je Jasmina iznad fotografije svedočanstva starog preko 100 godina. Predmeti koji su tada bili obavezni za đake su: nauka hrišćanska, srpski jezik sa slov. čit., srpska istorija, zemljopis, osnovi prirodnih nauka, računica i geometrijski oblici, poljoprivredne pouke, pouke za domaćice, ručni rad, krasnopis, pevanje i gimnastika.

Svedočanstvo staro 101 godinu

Printscreen

 

Pouka za domaćice predmet je koji je razbesneo mnoge žene jer smatraju da su se one odmalena učile da treba da budu prevashodno domaćice, pa su nekolike napisale da se ježe ovog predmeta.

"Interesantan dokument, ali osim krasnopisa ne vidim neku posebnu razliku u odnosu na danas? P.S. Umesto ručnih radova nema nešto namenjeno dečacima? P.S. 2) Gde su pouke za domaćine?", glasio je jedan od komentara.

"Pa, gospođo, ti se vrati ako ti volja u 1922. godinu", "Ti se slobodno lansiraj u 1922. godinu, da vidimo kakva si prava imala kao žena", "Izvoli pa sama sebi drži časove pouka za domaćice, i mesto recepata radi kontrolne iz istog", komentarisali su drugi korisnci Tvitera.

"A gde je svedočanstvo suprugove majke iz 1922. godine? A, da, nije joj bilo dozvoljeno da se školuje u vreme ispravnih vrednosti", pisali su razjareni tviteraši i tviterašice koji smatraju da u priloženom nema ničeg dobrog za čime treba žaliti i želeti natrag.

Pojedini su se potrudili da detaljnije obrazlože kako bi reforma školstva terbalo da izgleda, a da to ne uključuje pogled iza sebe, već napred u savremene potrebe modernog sveta i društva.

"Pre bih rekla da pored pouka za domaćice i nauke hrišcanske, deca treba da se uče nekim drugim stvarima koje bi im koristile u svakodnevnom životu: seksualno obrazovanje na prvom mestu, predmet za razvijanje kritičkog mišljenja i tolerancije, osnove ekonomije - čak i u osnovnoj", stajalo je u jednom komentaru.

"Ne može se izučavati srpska istorija umesto istorije. Vodi nerazumevanju. Recimo, kad shvatimo da je Karlo u vreme Dušanovih avantura osnivao univerzitet, stvari dobijaju sliku. Do tada su samo obrisi", pisalo je dalje.

Treća grupa bila je oduševljena idejom da se pojedini predmeti vrate u škole.

"Vrednoća i krasnopis i ozbiljni predmeti za IV razred osnovne, govori o tome koliko su bili zreliji. Sve je ubrzo krenulo nizbrdo da bi danas dokrajčili ovim dostupnim lažnim informacijama i digitalnim generacijama koje ne znaju da govore, nemaju fond reči, a ni da se potpišu".

Ono što je mnogima zapalo za oko jeste i 14 neopravdanih časove dede Petra, što je Jasmina opravdala činjenicom da se tad radilo u poljima.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading