VAŽNO ZA VOZAČE! Deonica koja prolazi kroz Beograd više nije auto-put, ovo su nova pravila
Rina

Kako je istaknuto iz JP “Putevi Srbije”, otvaranjem sektora VI Obilaznice oko Beograda, deonica puta, od petlje Beograd (pre skretanja za Aerodrom "Nikola Tesla" kada se gleda iz pravca prilaska Beogradu), preko petlje Mostar do Bubanj potoka izgubila je na značaju po pitanju međunarodnog saobraćajnog povezivanja. Taj saobraćaj se preselio na obilaznicu oko Beograda.

Ograničenje do 80 km/h, dozvoljeno kretanje pešaka, traktora, bicikala...

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je šta u praksi znači gubitak statusa auto-puta deonice od Bubanj Potoka do petlje Beograd.

- Na celoj deonici ograničenje je najviše 80 kilometara na čas. Dozvoljeno je kretanje pešaka, bicikala, mopeda, traktora, radnih mašina i ostalih sporih vozila - naveo je Okanović.

Dodao je da je dozvoljeno i zaustavljanje i parkiranje na kolovozu.

- Dozvoljen je prelazak pešaka preko kolovoza. Ukida se zaustavna traka. To podrazumeva i smanjenje zaštitnog pojasa sa 40 na 10 metara, kao i smanjenje pojasa kontrolisane gradnje sa 40 na 10 metara - objasnio je Okanović.

Šta će biti sa žutom trakom

- Ovde će moći da se prave raskrsnice, da se crtaju pešački prelazi, da se stavljaju ležeći policajci, dakle sve u svemu po onome što može da sledi po slovu zakona. Dakle, ovo može da se pretvori u potpuno drugu saobraćajnicu od onoga što trenutno jeste, a to je jedna brza saobraćajnica koja služi Beogradu i Beograđanima - kaže Okanović.

Bilo je najava da ovde bude i žuta traka, a Okanović kaže da bi organizaciju saobraćaja na ovoj deonici prepustio saobraćajnim inženjerima.

- To bih prepustio saobraćajnim inženjerima, koji se bave baš protočnošću, međutim ovde bi sada mogli da pravite i parking, ne samo žutu traku. Sada je ovo državni put drugog reda sa potpuno drugim režimom saobraćaja, zaštite i održavanja. Zaštitni pojas smanjuje sa 40 na 10 metara, sve se potpuno menja. Po slovu zakona, ovde sada jeste dozvoljeno kretanje pešaka i bicikala, ali molim i pešake i bicikliste da se ne usuđuju ni slučajno da se ovuda kreću, jer bez obzira na to što je dozvoljeno, ovo je jedna brza saobraćajnica i ugrožavaće i sebe i ostale - kaže Damir Okanović za "Prva TV".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading