ŠUGA I VAŠKE NAPALE DECU U SRBIJI
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd GZJZ potvrđeno je da je 19. oktobra ova ustanova obaveštena o pojavi šuge kod jednog učenika prvog razreda OŠ "Braća Jerković".

- Istog dana, kontaktirana je direktorka škole i naložene su mere za sprečavanje širenja oboljenja koje se primenjuju u slučaju pojave šuge u kolektivima, a koje je škola sprovela i dalje ih sprovodi. Obolelo je jedno dete. Prema Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti i posebnih zdravstvenih pitanja, oboljenje šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju zaraznih bolesti, ali se na teritoriji Beograda ovo oboljenje prijavljuje preko zbirnih prijava na nedeljnom nivou.

Šuga se može registrovati tokom cele godine uglavnom sporadično, a ponekad u vidu manjih epidemija u kolektivima. U Beogradu u poslednjih pet godina broj registrovanih slučajeva šuge se kretao od 512 (2022. godine) do 1.277 (2018. godine) - navode iz GZJZ, dok nam je iz pomenute škole rečeno da neće davati nikakve informacije bez konsultacija sa Ministarstvom prosvete.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je za Kurir da šuga jeste stavljena u zapećak, ali da se svake godine javlja,

ŠUGA I VAŠKE NAPALE DECU U SRBIJI

Foto: printscreen/tvpink

 

- Prenosi je parazit zvani "šugrac" koji prodire u kožu, pravi kanale i polaže jaja gde se razviu larve, a onda se razvije jedinka. Javlja se svrab i to najčešće uveče kada dete legne da spava u predelu pregiba. Inkubacija traje od dve do čak četiri nedelje iako infekcija traje od pet do sedam dana osoba jer i nakon tog perioda osoba zarazu može da prenese - kaže dr Milićević i dodaje:

- Vaške su takođe paraziti koji su uvek tu, ili se nađu u naletima. Jako su zarazne i brzo se prenose. Dovoljno je da jedno dete u koletivu ima vaške i da ih dobiju i ostala. Za njih je katrakterističan svrab u predelu glave i one obično idu na zdravu i čistu kosu. Protiv njih se koriste šamponi, ali je bitno da se prepoznaju na vreme.

I dermatolog Nevenka Dokmanović kaže da se s početka proleća i jeseni javljaju mini epidemije šuge.

- Šuga nije karakteristika nižih socijalnih slojeva, može se javiti bilo gde. Da biste se zarazili šugom potreban je duži telesni kontakt. Neretno je moguće zaražavanje i preko odeće i igračaka ukoliko parazita ima mnogo. Može se javiti u kolektivima, školama i vrtićima i to ako su se deca vratila sa rekreativne nastave ili ekskurzije. Nakon dužeg telesnog kontakta potrebno je dve nedelje da se razviju prvi simptomi - objašnjava Dokmanovićeva. 

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading