vladika grigorije
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Vladika Grigorije, duhovni vođa, deli s nama svoje duboko promišljene mudrosti o kontroli besa i o važnosti umerenosti u izražavanju reči. Njegova priča započinje sećanjem na savet koji je dobio od jedne bake kada je bio dečak. Baka, primetivši da je bio sklon plahovitosti, podelila je sa njim dragoceni savet: "Sine, pre nego što bilo kakvu odluku doneseš, okreni se na sve četiri strane sveta."

Ovaj savet, iako se na prvi pogled može činiti jednostavnim, pokazao se izuzetno efikasnim u kontroli emocija, naročito besa. Taj trenutak refleksije omogućavao mu je da zaboravi na trenutni bes koji ga je obuzimao, jer bi fokusirao svoju pažnju na širinu sveta ispred sebe.

"Ja sam to primenjivao i učinilo se vrlo delotvornim. Jer, dok bi se okrenuo na četiri strane sveta i pogledao na četiri strane u daljinu, već bih zaboravio zbog čega sam bio kivan."

Nakon mnogo godina iskustva i dubokog promišljanja, vladika Grigorije deli još jedan dragocen savet o kontroli besa. On nas podseća na moć reči i kako se one mogu koristiti kao oštro oruđe. Reči su, kaže on, oštrije od svakog noža, jer mogu povrediti i uništiti. Vladika Grigorije nas podseća na značaj uzdržavanja od brzog izgovaranja reči u trenucima besa. Takođe nas podseća da se učenjem ćutanja i promišljanja pre nego što govorimo, možemo zaštititi od mnogih nepotrebnih konflikata i problema.

"Najpre se uzdržite od izgovaranja bilo koje reči. Jer reč je oštrija od svakog noža. Reč je nešto što nas podiže i obara. Ali naučite se jednom i vi i ja, da niko od ćutanja nije postradao, samo se strada od reči i samo nas reči udaljavaju."

Ovaj mudar savet nas uči važnosti pažljivog razmišljanja pre nego što izgovorimo bilo kakve reči. Ovaj savet nas inspiriše da budemo pažljivi i odgovorni u komunikaciji s drugima, čime ćemo stvoriti lepši i harmoničniji život za sebe i ljude oko nas.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading