vulkanizeri
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Sve je manje onih koji žele da rade zanatske poslove sa alatima, pa dolazi do manje ponude zanatlija na našem tržišrtu. 

Kada odete do vulkanizera ili auto-mehaničara, nemojte se čuditi ukoliko kvar budu otklanjali radnici iz Azije ili Afrike.

 

@alo_portal Ovaj dvadeset sedmogodišnji Nepalac vredno radi u Srbiji kao vulkanizer #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers


 

 

Vlasnik auto-servisa Marko Lacmanović bio je prinuđen da zaposli radnike iz Nepala, a po svemu sudeći, mnogi će morati da slede njihov primer jer naši mladi neće time da se bave iako je zarada sasvim pristojna.

vulkanizeri

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Čak tri meseca se niko nije javio na oglas za posao vulkanizera i šta ću, otišao sam u agenciju koja zapošljava strance kod nas, čulo sam da dosta firmi u Srbiji angažuje radnike iz drugih zemalja, pa smo i mi rešili da na taj način rešimo problem nedostatka radne snage. Na osnovu raznih sugestija smo uzeli ljude iz Nepala. Vredni su, plata im je 500 dolara po ugovoru sa agencijom, a mi smo im obezbedili smeštaj, hranu, pa čak i prevoz do posla. Tamo u Nepalu su plate oko 100-150 dolara - priča nam vlasnik ove vulkanizerske radnje.

Ovde dogovor kuću gradi, pa se tako Marko sa radnicima do detalja dogovorio oko svih uslova i zahteva.

vulkanizeri

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Jako su skromni i zahvalni ljudi, nemamo problema sa njima. Kao što vidite, stalno su nasmejani. Dogovorili smo se šta jedu, a šta ne, i ne jedu samo govedinu, a ona je svakako najskuplja - kaže kroz smeh Marko i dodaje:
 

Čim su stigli javili su se porodicama, neki imaju supruge i decu. Ostaju ovde 6 meseci pa ćemo videte dalje kako ćemo. 

Trbuhom za kruhom 

Ovaj servis trenutno zapošljava devetoro radnika, pet ih je iz Srbije, četvorica su Nepalci. Ostale kolege su bili upoznati da dolaze, i kako da im pomognu da savladaju proces rada i da što pre uđu u sve naše tokove.

Ranije su radili u Kataru i Omanu, nisu bez iskustva, ali kako pričaju za ALO!, ovde im je mnogo bolje, a i zarada im je veća.
vulkanizeri

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Ovde smo tek oko nedelju dana i jako nam se dopada Srbija i Beograd. Zadovoljni smo poslom ovde, a glavni razlog je da zaradimo novac i pošaljemo porodicama u Nepal. Ovim poslom sam se bavio u Nepalu skoro dve godine. Zadovoljan sam platom, koja će i porasti sledeći mesec-  kaže Asis Barajli (27).

 

@alo_portal Asis Barajli, vulkanizer iz Nepala koji boravi i radi u Srbiji, podelio je svoja iskustva #alodnevnenovine #alonovine #aloonline #fypシ #fypシ゚viral ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers

 

- Znam samo “da” i “ne” na srpskom. Kolege iz Nepala nisam poznavao, upoznali smo se tamo na aerodromu. Imam 27 godina i nisam u braku. Starije kolege iz Srbije su jako dobre, naučili su nas nekim poslovima, prenose nam znanje i to je sjajno za nas - kaže ovaj vredni momak iz Nepala. 

vulkanizeri

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Za Srbiju kažu nisu čuli sve dok im agencija nije ovde ponudila posao. Njegov kolega Dipak Bike (26) ostavio je u Nepalu suprugu s detetom od pet godina i sedmomesečnom bebom.

- Teško mi pada odvojenost od njih, ali se čujemo. Tamo je teško zaraditi novac, prinuđeni smo da radimo van zemlje jer je zarada bolja. Dosta muškaraca iz Nepala radi van zemlje kako bi svojima obezbedili novac za život - veli skromni Dipak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading