Zaključavanje automobila
Foto: Printscreen/Instagram

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi kako su vozila "zaključana" od strane parking servisa, a iako je efikasna, povelo se pitanje da li je ova metoda legalna.

O ovoj temi za Alo! su govorili profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić i advokat Dalibor Katančević.

- To je vrlo česta pojava, pogotovo u inostranstvu. Parking servisi to vide kao način da opomenu vozača na nepropisno parkiranje i u praksi se pokazalo kao jedna od najefikasnijih metoda - rekao nam je profesor Milan Vujanić, i otkrio da postoje još tri načina koja se neretko primenjuju.

1. Novčana kazna 

- Kada dobiju ogromnu kaznu za nepropisno parkiranje, vozači jako često probude svest o tome što rade i ponove istu grešku. Međutim, efikasnijom su se pokazale druge metode - ističe Vujanić.

2. Pomeranje automobila

- Veoma često parking servis udalji nepropisno parkirano vozilo, a mesto na koje premesti automobil bude izuzetno daleko, što tera vlasnika da pešači i traži svoj automobil. Ta metoda veoma je učinkovita jer sledeći put pre nego što se nepropisno parkira, vozač razmisli o tome da će posle sat vremena tragati za svojim vozilom - rekao je naš sagovornik.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

3. Stavljanje "lisica" na vozilo

- Ovo je definitivno najefikasniji metod. Zaključavanjem guma, vozaču se onemogući da upravlja vozilom. Tek kada je on isključen iz saobraćaja, probudi mu se svest da on svojim ponašanjem ometa druge učesnike saobraćaja. Najčešće, vlasnik je prinuđen da čeka osobu koja treba da mu otključa vozilo i samim tim on se "nauči pameti". To se desilo i u konkretnom slučaju u TC Galerija. Sada se samo postavlja pitanje da li se to protivi Ustavu  naše zemlje i da li je legalno - zaključio je profesor Vujanić. 

Advokat Katančević otkrio je za naš portal šta zakon propisuje u ovakvim situacijama. 

- S obzirom da je lisice postavila parking služba, ovaj čin nije protivzakonit. To je jedna od metoda koju službe primenjuju kada se vozilo nepropisno parkira ili ukoliko postoje neizmirene kazne. Tada se lisice skidaju tek nakon što vlasnik plati kaznu - objasnio nam je Katančević. 

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading