tiktok gepek
Foto: Alo/Printcsreen/Instagram

Na video-snimku koji je objavljen na Instagram stranici moj_beo_grad_ vidi se nekoliko tinejdžera koju se voze u otvorenom gepeku u blizini KBC "Dragiša Mišović" na Dedinju, prenosi Blic.

- Klinci se na Dedinju vozikaju u otvorenom gepeku. Mislim da ih je u gepeku troje i još pun auto unutra i "mnogo su kul" - piše u opisu snimka objavljenom na ovoj stranici.

Ostaje i dalje nejasno da li je ovo sporadičan slučaj nesavesnog ponašanja tinejdžera, ili ipak novi Tik Tok izazov, zbog čega deca ovo snimaju i objavljuju na društvene mreže kako bi imali što više lajkova i pregleda.

Alarm u Srbiji zbog opasnih Tik-Tok izazova

Tik-tok izazovi ili sinonim za neverovatne poduhvate, često opasne po život, postali su nažalost interesantni i našim tinejdžerima, iako je smrtnih slučajeva bilo i u Srbiji. Plavi kit, Momo, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac, izazov gutanja kapsula, samo su neki od opasnih izazova na društvenim mrežama u kojima učestvuju deca.

tiktok gepek

Printcsreen/Instagram

 

 

Najnoviji je takozvani "car spotting" izazov. Nije, ipak, ovo jedini Tik-tok izazov koji ugrožava bezbednost u saobraćaju – 2018. godine aktuelan je bio "kiki", izazov da mladi izađu iz automobila u pokretu i igraju uz pesmu poznatog američkog repera, piše RTS.

- Jedan od izazova je i da učenik osnovne škole leži na pešačkom prelazu i sačeka da se automobil približi u toj meri, da samo skoči i pretrči ulicu. To se odvija u večernjim satima, tako da vozač treba da bude ekstremno obazriv, jer ne očekuju da će neko iskočiti - ukazuje edukatorka za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev Ćirković.

Smrtni slučajevi

Pre dve godine, zbog prihvatanja Tik-tok izazova, preminula je desetogodišnja devojčica u Italiji, koja je učestvovala u takozvanom izazovu onesvešćivanja. Smrtnih slučajeva bilo je i u Srbiji, kada je iste godine dečak pronađen mrtav u Rakovici.

- Deca su podložna Tik-tok izazovima, jer još nemaju razvijen prefrontalni korteks, neophodan za dobro rasuđivanje, promišljanje rizika i posledica - objašnjava psiholog Leo Ivanišević.

Ističe i da deca pogrešno tumače norme, jer kada vide da "svi" nešto rade onda to mora da je normalno.

BONUS VIDEO

@alo_portal Poslednji oproštaj od stradalog Stefana Nedeljkovića. Danas je organizovan je špalir kroz Kraljevo ka Vrnjačkoj Banji, kroz koji je prošla povorka sa telom. #alo #alodnevnenovine #stefannedeljkovic #fypシ #foryou ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading