Prvi sastanak Poslovnog saveta za dijasporu
Foto: Alo/Foto PKS

U okviru inicijative za čvršće povezivanje i produbljivanje saradnje predstavnika srpske zajednice u dijaspori sa institucijama i privredom u Srbiji, u Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen novi saziv Poslovnog saveta dijaspore koji je projektno orijentisan.

Kako je istaknuto na sednici, cilj je da se dijaspori olakša ulaganje u Srbiji, da se našim preduzećima otvore nove prilike na izvoznim tržištima, kao i da se podstakne razmena znanja i iskustava, posebno u korišćenju novih tehnologija, između dijaspore i Srbije.

Većinu od 50 članova novog saziva Poslovnog saveta dijaspore čine istaknuti predstavnici i predstavnice dijaspore iz poslovne i naučne zajednice. Takođe, u njemu su i predstavnici lokalnih samouprava, ministarstava i vodećih naučnih  institucija iz Srbije.

Na prvoj sednici predstavljen i nacrt nove Strategije koja, kako je objasnio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, uređuje rad Poslovnog saveta u naredne četiri godine,  sa ciljem da se u što većoj meri povežu poslovni ljudi iz dijaspore sa domaćim kompanijama, članicama PKS.

- Zadovoljstvo nam je da se obnavlja mandat Poslovnog saveta za dijasporu PKS, nakon pauze od dve godine izazvane kovidom-19. Nadamo se da će u narednom periodu ove sednice postati redovne u junu i decembru kada je dijaspora najviše i fizički prisutna u Srbiji - dodao je Vesović.

Podseća da već postoji 10 definisanih investicionih projekata koji dolaze iz dijaspore, a da je cilj strategije da u sledeće četiri godine ne bude 10 nego sto takvih projekata.

Prvi sastanak Poslovnog saveta za dijasporu

Foto PKS

 

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević istakao je da dijaspora predstavlja neiscrpni resurs za našu zemlju.

- Naši sunarodnici koji žive i rade van granica naše zemlje su ambasadori naše države, promoteri naših proizvoda i tržišta, i ključni činioci koji mogu unaprediti našu privredu. Oni su takođe veza sa tamošnjom privredom i donose sa sobom ogroman investicioni potencijal, kako svojim sredstvima tako i sredstvima svojih poslovnih partnera. Na nama je, kao predstavnicima Vlade Srbije i Privredne komore, da povežemo dijasporu, lokalne samouprave i mala i srednja preduzeća. Ovo partnerstvo može biti ključno za održavanje rasta naše privrede i jačanje trgovinskih veza između dijaspore i matične zemlje - pojasnio je ministar Milićević.

Portfolio menadžer Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) Jelena Marić Luković je novinarima rekla da je UNDP u prethodne dve godine uz pomoć švajcarske vlade i njihove agencije za razvoj i saradnju podržavao Privrednu komoru da reformiše Poslovni savet za dijasporu.

- Pokušavali smo da vidimo šta bi moglo da se popravi i definisali smo novi format rada ovog tela a to je da on bude projektno orjentisan. Činjenica je da su investicije iz dijaspore važne ali jedna od specifičnih vrednosti naše dijaspore je ta što ona može da doprinese transferu znanja i tehnologija - rekla je ona i dodala da će naše naučne institucije imati priliku da rade u skladu sa savremenim tekovinama koje im mogu preneti sunarodnici iz inostranstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading