Dolar
Foto: AP/Foto:AP

Ovo je zvanično deseta nedelja kako je dolar u konstantom rastu, a prethodne nedelje prema evru ojačao je za 0,2 odsto, što je blizu najvećeg nivoa u poslednjih 6 meseci. Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije trenutna vrednost dolara je 110,043 dinara, dok evro iznosi 117,20 dinara.

Da li je isplativije štedeti u dolarima ili evrima?

Ako se ovako nastavi, rast dolara bi mogao da dođe do prošlogodišnjeg nivoa kada je njegova vrednost prelazila 118 dinara. Tada je zabeležena najveća vrednost dolara u poslednjih 20 godina. Vrednost evra baš tih dana bila je 117,3.

Jačanje dolara 10 nedelja zaredom nije zabeleženo već 10 godina. Kurs dolara porastao je i prema 6 najvažnijih svetskih valuta. Tokom prethodne nedelje prema evru je ojačao za 0,1 odsto, prema japanskoj valuti za 0,4 odsto na 148, 37 jena.

Kada je reč o dolaru kao valuti ekonomisti su vrlo skeptični, naročito kada se radi o štednji i ulaganju, zbog čega smo proveravali da li je isplativije štedeti u dolarima ili evrima u ovom trenutku. Stručnjaci pak smatraju dolar vrlo nesigurnom valutom.

- Isplativost niko ne može da vam garantuje. Većina naših građana kupuje male količine novca, tako da je svejedno. Vrednost dolara je vrlo nestabilna, ali kada su velike količine novca u pitanju, tada je bitno obratiti pažnju. Ljudi treba da se drže svojih dosadašnjih navika, rekao je ranije za Blic Biznis profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Savić je tada rekao ne veruje da će dolar u budućnosti mnogo jačati, ali i da postoji realna mogućnost za slabljenje evra.

- Prognoze za budućnost, takođe je teško uspostaviti, ali što se tiče dolara ne verujem da će u budućnosti mnogo jačati, ali postoji i realna mnogućnost za nastavak slabljenja evra, nastavlja Savić.

OVO SE NIJE DESILO 10 GODINA Velika promena za menjačnice širom sveta, dolar se približio evru, a evo šta stručnjaci savetuju građane

Shutterstock/Svetlana Lukienko

 

- Kurs odražava ekonomske razlike između država. Amerika je jedna od najjačih i najstabilnijih država na svetu, trenutna svetska kriza pogađa i nju, ali ne u tolikoj meri kao Evropu. Posledice krize svakako će više osetiti Evropa, jer se Amerika trenutno mnogo bolje snalazi, što je i mogući razlog za ovakav odnos i vrednost valuta, zaključuje Savić.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić saglasan je sa tim da o isplativosti pri kupovini dolara, sada i ubuduće, niko sa sigurnošću ne može da govori.

- Vrednost dolara godinama oscilira, vrlo je rizično bilo šta prognozirati i garantovati.

Kakav je uticaj rasta dolara na nas?

Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog Instituta i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, objasnio je još prošle godine da čak i ako se nastavi trend rasta dolara, to neće mnogo uticati na našu državu i građane.

- Nema to mnogo uticaja na nas, kao ni negativne posledice, jer smo mi mnogo manje izloženi ovoj promeni u odnosu na Evropu, jer je kod njih razmena u valuti dolar znatno veća. Tako da im je uvoz znatno skuplji - rekao je Nikolić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading