VAŽNO JE DA SE UBRZA POSTUPAK ZA IZBOR TUŽILACA Više javno tužilaštvo uputilo apel Visokom savetu tužilaštva
Više javno tužilaštvo u Beogradu

Kako navode u VJT, Usled nemogućnosti daljeg upućivanja javnih tužilaca iz nižih u viśa javna tužilaštva, ukoliko se konkurs ne okonča do februara, nedovoljan broj kadrovskih kapaciteta će dovesti u pitanje dalji rad VJT u Beogradu kako Odeljenja za opšti kriminal, tako i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

VJT u Beogradu je, podsećamo, najveće tužilaštvo u Srbiji sa najvećim brojem predmeta u radu za teška krivična dela. Povratak svih upućenih javnih tužilaca u osnovna javna tužilaštva, dovešće do blokade rada VJT oličene u nemogućnosti ostvarivanja prava na suđenje u razumnom roku, odugovlačenja postupka u pritvorskim predmetima i povrede prava oštećenog - navode u tužilaštvu.

Kako pojašnjavaju, kod složenih predmeta sa velikim brojem osumnjičenih, oštećenih i svedoka , gde je ranije bilo angažovano dva i više javnih tužilaca radi praćenja predmeta i preduzimanja dokaznih radnj, to više neće biti moguće.

- Zbog toga, VJT u Beogradu apeluje na Savet da što hitnije okončanje postupka izbora javnih tužilaca po ovom konkirsu objavljenom u "Službenom glasniku RS" broj 28/23, 12. aprila 2023. godine - dodaje se.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading