"JASENOVAC JE NAŠ NAJSVETIJI HRAM" Patrijarh Porfirije osveštao zemljište za novi hram na Novom Beogradu
Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Praznik Svetih mučenika jasenovačkih obeležava se 13. septembra, što je i razlog zašto je osveštanje obavljeno danas, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

- To je paradoks Jevanđelja Hristovog, paradoks vere naše. Upravo onda kada smo slabi i nemoćni, upravo onda kada stradamo, ali ne makar kako i ne za bilo koga, nego onda kada stradamo za ime Hristovo svedočeći njega kao svog Boga i svog spasitelja, onda je to stradanje dobit. Onda je to stradanje pobeda - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je ocenio, jasenovački mučenici su časna trpeza na kojoj se sabira naš narod.

- Otuda je Jasenovac najsvetiji naš hram. Otuda su mučenici jasenovački najčasnija i najsvetija časna trpeza sa koje zasigurno, kada se Bogu i mučenicima jasenovačkim obraćamo, Bog čuje naše molitve. Mučenici jasenovački baš zbog toga što su svetitelji Božji, što su mučenici za veru, za veru pravoslavnu, ne svode se samo na jedan mali geografski prostor - istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, hram se posvećuje Svetim mučenicima jasenovačkim da bismo podsećali i sebe i sve koji će hram gledati i koji će dolaziti u njega da, kao što su mučenici jasenovački dali sve za Hrista i Hrista ni za šta, i naš život u tim rečima u tom duhu dobija svoj pun smisao.

- U hramu mi ostvarujemo jedinstvo koje je suštinsko. U hram dolazimo da postanemo jedno ne u nekoj ideji ovog sveta, ne u bilo čemu, jer nije svako jedinstvo blagosloveno, nije svako jedinstvo spasonosno. Kada se ujedinjujemo jednom verom u Hristu, onda je to naše jedinstvo jedinstvo u lepoti, u radosti, u ljubavi, u istini -  naveo je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da je hram mesto gde svakog čoveka prepoznajemo kao svog bližnjeg i kao svog brata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading