Haos u Grčkoj
Foto: EPA/Foto: EPA

Nevreme koje je pogodilo Grčku i odnelo najmanje dva života ugrozilo je i hiljade naših državljana koji su trenutno na letovanju u ovoj zemlji.

Haos u Grčkoj

Foto: EPA

 

U najgoroj situaciji su Srbi koji borave na Tasosu, Pilionu i u Volosu, bar desetak je ostalo bez automobila koje su bujice odnele u more, na desetine njih je već dva dana zarobljeno u hotelima i apartmanima, bez struje, vode i hrane.

Danijel uzeo sedam života

Ciklon „Danijel“ koji je u ponedeljak pogodio Grčku, nije poštedeo ni Tursku ni Bugarsku. Osim velike materijalne štete, bujične poplave su odnele najmanje sedam života u ove tri zemlje. Broj nestalih raste iz sata u sat.

 

Haos u Grčkoj

Foto: EPA

 

Prema rečima Nišlije Vladimira Stefanovića koji se sa grupom zemljaka nalazi u mestu 60 kilometara udaljenom od Volosa, bujica je sve odnela.

- Bujica je sve odnela. Mi smo ovde bez struje, hrane, bez automobila, u jednoj nedođiji, ne postoji radnja, ništa ne postoji, sve je odnela voda. Čekamo da nas neko kontaktira pa da se nekako evakuišemo - rekao Stefanović.

Avioni iz Beograda već dva dana ne lete za Skijatos, a pošto je informacija da su letovi otkazani kasnila, mnogi su satima uzaludno čekali na aerodromu.

- Najneprijatnije je bilo grupi koja je trebalo da se vrati avionom i koja je morala da napusti sobe u prepodnevnim satima. Do kasno po podne nismo imali informaciju da li ćemo da poletimo - rekla je članica Fejsbuk grupe Live from Greece.

Haos u Grčkoj

Foto: EPA

 

Stotine Srba koji su letovali na Tasosu prekjučerašnji dan su provele u automobilima, u nepreglednim kolonama za trajekt koji usled olujnog vetra nije saobraćao. Među njima je bilo i na desetine porodica s malom decom.

Evakuisana Srpkinja

- Nevreme u Grčkoj najteže je pogodilo Tesaliju i Olimpsku regiju, a dve osobe su izgubile život, dok se jedna vodi kao nestala - rekao je za RTS ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

- Jedna srpska državljanka uspešno je evakuisana. Bilo je i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica sa dvoje male dece pokušala da ode iz Piliona, uprkos upozorenju lokalnih vlasti. Pomoglo im je lokalno stanovništvo i obezbedilo im smeštaj - naveo je ambasador, i poručio našim državljanima da strogo prate upozorenja lokalnih službi, da ne napuštaju objekte „na svoju ruku“ i da će im ambasada s lokalnim vlastima pomoći da se izmeste na bezbednu lokaciju.

Kako je za Alo! naveo direktor jedne turističke agencije iz Beograda, Ljubiša Nešovanović, čije usluge u Grčkoj trenutno koristi oko 800 Srba, nevreme je najviše pogodilo severne delove ove zemlje.

- Naši agenti su nam javili da su svi naši građani na sigurnom, da su u Volosu, gde je bilo najgore, počele da rade pekare i prodavnice i da im lokalni restoran nudi besplatan obrok. Znam za jedan slučaj naših državljana kojima je bujica odnela automobil, mada se pojavila informacija da ih ima bar desetak, Ali važno je da su svi živi, zdravi i nepovređeni, automobil je lako zameniti - rekao je Nešovanović, i precizirao da svi naši državljani treba da ostanu tu gde su.

- Savetujemo im da ne mrdaju iz hotela i apartmana dok grčke vlasti ne jave da su saobraćajnice prohodne i da se situacija stabilizovala. Najbitnije je da ne rizikuju - naveo je Nešovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading