Trinaesta beogradska gimnazija
Foto: Printscreen/Google Street View

Zabranili su čitav niz odevnih predmeta, međutim, veliku pažnju privukla je zbrana trenerki, koja je učenicima najudobnija, a najviše zabune i negodovanja - dukserica sa kapuljačama, koju deca najviše i nose.

Podsetimo, ovim pravilnikom đacima se zabranjuje da na časove dolaze u majicama na bretele, trenerkama, šortsevima i bermudama, mini suknjama, prekratkim majicama, duksericama sa kapuljačama, helankama, i drugoj odeći koja se ne smatra prikladnom.

Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije rekao je za da su se za uvođenje pravilnika o odevanju odlučili zbog toga što su učenici na nastavu dolazili kao da idu na utakmicu ili trening, i izgledali su kao navijači, piše Blic.

Iako je početak školske godine uveliko prošao, pravilnik i dalje nije stupio na snagu, ali ga učenici poštuju!

- Ceo ovaj pravilnik će ići i na razgovor sa učeničkim parlamentom i savetom roditelja, to je predlog nastavničkog veća. Za sada, velika većina dece ipak poštuje pravilnik, dolaze u školu pristojno odeveni. Oni koji ipak ne poštuju pravila, dobijaju usmenu opomenu - kaže za Vučković.

Prema njegovim rečima, ako se učenici ogluše o kodeks oblačenja kada ona budu potpuno stupila na snagu, dobijaće dve opomene, a u slučaju da i to ne ispoštuju onda im razredni starešina smanjuje ocenu iz vladanja.

Ali šta je sa duksericama sa kapuljačom

Nije da se ljudi bune, a pogotovo roditelji pružaju podršku ovakvom potezu škole, ali mnogima je nejasno zašto baš zabrana dukserica sa kapuljačom, omiljenom i najčešćem odevnom predmetu dece.

Vučković sada daje dodatno objašnjenje. Kaže da duks sa kapuljačom ipak mogu da nose u školu, ali ne i da kapuljače stavljaju na glavu dok su u školi, "jer to nije primereno".

- Dakle, deca u našoj školi mogu da nose dukserice sa kapuljačom, ali dok su na nastavi ne. I u školi je zabranjeno da nose kapuljaču na glavi jer to ne priliči školi. To odaje loš primer i asocira na mesto koje nije škola - kaže on.

Pravilnici nemaju smisla ako se ne poštuju

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da pravilnici o oblačenju postoje u svim školama.

- To nije samo slučaj u Trinaestoj ili Četrnaestoj gimnaziji, tu je Medicinska škola, kao i gimnazija u kojoj ja radim. Ti pravilnici su jednoobrazni, ali postoje određeni kodeksi koji podrazumevaju šta tačno učenici ne smeju da nose. Negde može trenerka, negde ne može, ali su šortsevi, kratke suknje, dekoltirana garderoba zabranjeni svuda - rekao je Markov nedavno za “Blic”.

Prema njegovim rečima, pravilnici o oblačenju nemaju nikakvog smisla ako se ne primenjuju adekvatno.

- Ključno je da li se to i primenjuje u praksi, odnosno da li će nastavnik kada vidi učenika da je neadekvatno obučen, odlučiti da ga vrati kući na presvlačenje. To znači da će učenik za taj izostanak dobiti neopravdane, odnosno za časove koje je propustilo dok se vratio do kuće da se presvuče i nazad - podvlači Markov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading