povratak u školu
Foto: Alo/Foto:ALO!

Raspust je gotov i danas se đaci vraćaju u škole u kojima ih, kako je Alo! pisao, čeka niz novina. Ministarstvo prosvete uputilo je upravama smernice za rad za celu školsku 2023/2024. godinu koju će u Srbiji pohađati 65.000 prvaka i 760.000 osnovaca i srednjoškolaca.

povratak u školu

Foto:ALO!

 

Prvog dana obavezna je intonacija himne „Bože pravde“. Osim uvođenja novog predmeta „Vrline i vrednosti kao životni kompas“, preko povećanog broja časova fizičkog i policajaca, mnoge škole uvode i zabranu mobilnih i pravilnike o oblačenju. Cela prva nedelja biće u znaku tematske nastave, nastavnici će sa učenicima razgovarati o empatiji, međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti. U drugoj će nastavni kadar procenjivati nivo dosadašnjeg školovanja i znanja, ali bez ocena. Zamišljeno je da cela ova godina bude godina edukacije i psiho-socijalne podrške za sve one kojima je to potrebno, na čemu će raditi timovi u koje će biti uključeni psiholog, pedagog, nastavnici i roditelji.

Od septembra policajci će biti u školskim dvorištima pre, tokom i posle nastave. Reč je zajedničkom programu Ministarstva prosvete i MUP-a, pod nazivom „Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje“. Pritom, kao posebna podrška navodi se to što će policijske patrole koje se nalaze u okolini škola biti brojnije, i to što se očekuje da pripadnici MUP-a budu deo tima koji radi na bezbednosti učenika tako što će držati predavanja, zajedno sa razrednim starešinama.

Osnovci i srednjoškolci u 120 odeljenja u celoj Srbiji imaće više časova fizičkog u okviru pilot-projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji sprovode ministarstva zdravlja, prosvete i sporta. Najavljeno je i uvođenje softvera za praćenje fizičkog razvoja dece i ideja je da učitelji i nastavnici u septembru i oktobru, potom u maju, testiraju učenike.

Kako bi to u praksi izgledalo, za Alo! su ranije objasnili iz resornog ministarstva.

- Na prvom času testiraće se kardiorespiratorna izdržljivost đaka, meriće se visina i težina, na drugom će se testirati snaga i izdržljivost kroz sledeće vežbe: skok udalj, ležanje-sed za 30 sekundi i izdržaj u zgibu i na trećem gipkost i agilnost, za šta su predviđeni testovi tipa: pretklon u sedu i čunasto trčanje 4x10 metara - istakli su iz ministarstva.

A kako se Alo! juče uverio, u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ đake čekaju okrečene učionice, blistavo čisti podovi i, što je najvažnije, široki osmesi nastavnog kadra.

povratak u školu

Foto:ALO!

 

- Potpuno smo spremni i baš svi ih radosno očekujemo. Imamo dovoljno nastavnika i, hvala bogu, učenika. Našu školu ove godine pohađa 876 učenika - rekla je za Alo! direktorka Biljana Popović i dodala da su već isplanirali teme po smernicama Ministarstva prosvete.

povratak u školu

Foto:ALO!

 

- Sledeća nedelja biće posvećena razgovoru o toleranciji, poštovanju, uvažavanju i ljubavi u različitim odnosima. Pritom, mi se temama usko vezanim za nenasilnu komunikaciju i nenasilje generalno bavimo kroz sve nastavne predmete. Prevashodno, to je osnova građanskog vaspitanja, a i svaki nastavni predmet, osim obrazovnih, ima i vaspitne ciljeve koji se odnose upravo na teme koje su sada kroz smernice posebno istaknute. Njima i konkretnim radionicama bavili smo se svih prethodnih godina, to ćemo i da nastavimo. U ovoj nedelji od 4. do 8. septembra će, naravno, da se poentiraju takve teme, svaki razred imaće svoj tematski dan. Temu su birali nastavnici pojedinačno, u zavisnosti od razreda i onog što oni smatraju da je blisko tom odeljenju - pojasnila je naša sagovornica.

Trenerke nisu sporne, mobilni jesu

Problem sa mobilnim i nepristojnim ponašanjem u ovoj školi su rešili na specifičan način.

povratak u školu

Foto:ALO!

 

- Već imamo zabranu mobilnih, ali ne na način da ne mogu da ih unesu u školu, već tako što ne mogu da ih koriste, osim ako su u funkciji procesa učenja, odnosno kada im nastavnik to kaže. Protiv trenerki nemamo baš ništa, jer one danas izgledaju prihvatljivo, ali šortsevi, topovi i majice na bretele koje više pokazuju nego što bi trebalo jesu sporni. Ali smo to rešavali tako što bismo samom detetu skrenuli pažnju i, naravno, ono se trudilo da to ne ponovi. Nismo imali mnogo takvih slučajeva, ali bilo ih je. Da li ćemo to uneti u pravilnik, hoćemo, zato što je to onda jasno svima, i roditeljima i učenicima i onda se tog pravila svi pridržavamo, ne samo učenici nego i nastavnici - istakla je direktorka OŠ „Drinka Pavlović“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading