nova školska godina
Foto: Alo/Foto: Alo!

Gotovo tromesečni raspust, duži dve nedelje nego prethodnih godina, završava se za dva dana i 1. septembra ponovo će se oglasiti školsko zvono. Ministarstvo prosvete uputilo je upravama smernice za rad ne samo za prvih mesec dana, već za celu školsku 2023/2024. godinu, koju će u Srbiji pohađati 65.000 prvaka i 760.000 osnovaca i srednjoškolaca.

Nastavnike, učenike, ali i njihove roditelje očekuju promene, od novog predmeta Vrline i vrednosti kao životni kompas, preko povećanog broja časova fizičkog i policajaca, do zabrane mobilnih i pravilnika o oblačenju.

nova školska godina

Foto: Alo!

 

 

Prvog dana u svim učionicama intoniraće se himna „Bože pravde“, u slučaju da se to ne desi, predviđene su kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara za ustanovu, odnosno od 25.000 do 100.000 dinara za direktora.

Cela prva nedelja biće u znaku tematske nastave. Biraće ih učenici i nastavnici zajedno, trebalo bi da se tiču empatije, međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti.

Svi noviteti u školskoj 2023/2024.

100 odeljenja osnovaca imaće pet časova fizičkog nedeljno

20 odeljenja srednjoškolaca imaće četiri puta fizičko sedmično

Novi izborni predmet Vrline i vrednosti kao životni kompas

U srednjim školama posebna pažnja usmeriće se na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti

Rad nastavnika s učenicima na buđenju tolerancije, empatije...

Sve škole moraće da definišu svoj moto

Pojedine škole samoinicijativno zabranjuju đacima upotrebu mobilnih telefona

Protokol za decu s dijabetesom u svim školama

Povećanje plata prosvetarima od 5,5 odsto, a u januaru 10 odsto

U drugoj nedelji bi nastavni kadar trebalo da proceni nivo dotadašnjeg školovanja i znanja, i to bez ikakvog ocenjivanja, odnosno cela ova godina će zapravo biti godina edukacije i psihosocijalne podrške za sve one kojima je to potrebno.

- Svaka škola imaće psihologa i pedagoga, ali bez obzira na to kolika je ustanova, oni neće moći sami da rade s decom. Timski rad s nastavnicima i roditeljima će obezbediti da ona deca sa posebnom psihosocijalnom potrebom budu detektovana i da se sa njima posebno radi - pojasnila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

nova školska godina

Foto: Tanjug

Od septembra policajci će biti u školskim dvorištima pre, tokom i posle nastave. Reč je zajedničkom programu Ministarstva prosvete i MUP-a, pod nazivom „Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje”. Pritom, kao posebna podrška navodi se to što će policijske patrole koje se nalaze u okolini škola biti brojnije što se očekuje da pripadnici MUP-a budu deo tima koji radi na bezbednosti učenika tako što će držati predavanja zajedno sa razrednim starešinama.

Osam novih profila

U srednjim stručnim školama uvodi se osam novih, dualnih obrazovnih profila. Novi obrazovni profili se uvode u skladu s potrebama privrede. Među novim obrazovnim profilima su: tehničar grejanja i klimatizacije, tehničar vuče, nautički tehničar - rečni smer, tehničar drumskog saobraćaja, tapetar-dekorater.

Osnovci i srednjoškolci u 120 odeljenja u celoj Srbiji imaće više časova fizičkog u okviru pilot-projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ koji sprovode ministarstva zdravlja, prosvete i sporta. Najavljeno je i uvođenje softvera za praćenje fizičkog razvoja dece i ideja je da učitelji i nastavnici u septembru i oktobru, potom u maju, testiraju učenike.

Kako bi to u praksi izgledalo, za Alo! su ranije objasnili iz resornog ministarstva.

- Na prvom času testiraće se kardiorespiratorna izdržljivost đaka, meriće se visina i težina, na drugom će se testirati snaga i izdržljivost u snazi tipa: skok udalj, ležanje-sed za 30 sekundi i izdržaj u zgibu i na trećem gipkost i agilnost, za šta su predviđeni testovi tipa: pretklon u sedu i čunasto trčanje 4 x 10 metara - istakli su iz Ministarstva.

Mnoge osnovne škole su već zabranile upotrebu mobilnih telefona tokom trajanja nastave, uključujući i odmore. To su prve uradile pojedine obrazovne ustanove u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu. Internim pravilnicima škole su jasno definisale gde i kada mogu da se koriste mobilni telefoni.

Smernice Ministarstva prosvete

Od 4. do 8. septembra tematska nastava biće usmerena ka negovanju empatije, vrednosti međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti

Od 11. do 15. septembra nastavnici sprovode inicijalno procenjivanje u okviru pojedinačnih predmeta, programa nastave i učenja i planiraju dalji obrazovno-vaspitni rad

Tokom septembra treba sprovesti procenu adaptacije za učenike petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole na novu sredinu i planirati mere podrške s nastavnicima i učenicima

Do kraja prvog polugodišta škole će zajedno sa učenicima i roditeljima kreirati identitet (moto) škole

Novina je i to što prosvetne radnike s početkom školske godine čeka povećanje plate od 5,5 odsto, a već za januar najavljeno je dodatno povećanje od 10 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading