Bakić Subotica
Foto: Printscreen/Foto: Grad Subotica

Ceremoniji zatvaranja prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je kompleks „Krupara“ jedinstveno mesto susreta književnika, književnih  prevodilaca, likovnih i drugih umetnika i da je već godinama inspiracija mnogim afirmisanim stvaraocima, kako književne, tako i savremene srpske likovne scene.

„Zahvaljujući uvaženom doktoru Luki Anđeliću, njegovoj porodici, kao i svima onima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ovog, ali i drugih kulturnih događaja koji se tokom godine ovde organizuju –  od kojih bih istakao književne tribine – kompleks ’Krupara’ je postao prepoznatljivo mesto susreta umetnika iz naše zemlje, regiona i celog sveta“, istakao je gradonačelnik Bakić.

On se zahvalio Ministarstvu kulture Republike Srbije koje je, kako je rekao, i ove godine finansijski  podržalo rad književne kolonije, pokazujući time da prepoznaje koliko je održavanje jednog ovakvog kulturnog događaja značajno ne samo za Bačko Dušanovo, nego i za Grad Suboticu.

„Iskoristio bih ovu priliku da izrazim zahvalnost i svim učesnicima, jer  dajete veliki doprinos da  se Međunarodna književna, ali i Likovna kolonija, održe i nastave svoj kontunuitet. Želim da svi vi, i oni  koji su došli iz Velike Britanije, Španije i Grčke, kao i umetnici iz naše zemlje, iz Bačkog Dušanova ponesete najlepše utiske, da nam se ponovo vratite i da opet budete deo ovakih  manifestacija  koje obogaćuju kulturnu ponudu Subotice i okoline“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Okupljenima na svečenosti obratio se i Vidak Anđelić, u ime porodice Anđelić – domaćina međunarodne književne i likovne kolonije, kao i umetnički selektor i organizator Likovne  kolonije „KruparArt 2023“, Biljana Milenković, i urednik i moderator Međunarodne književne kolonije „SKD – Krupara 2023“, Đorđe Kuburić.

U okviru ceremonije zatvaranja književne i likovne kolonije, knjževnik Dejan Simonović,  takođe urednik i moderator Međunarodne književne kolonije „SKD – Krupara 2023“,“ u ime Srpskog književnog društva iz Beograda uručio je vlasniku kompleksa „Krupara“, dr Luki Anđeliću, zahvalnicu za izuzetan doprinos radu književne kolonije „SKD – Krupara“.

Naglašavajući da mu ovo priznanje mnogo znači, Luka Anđelić je rekao da ima jedna čudna istina, a to je da „Hercegovci vole da ostave nekog traga iza sebe“.

„I ovo što se dešava ovde je neki trag koji će, na neki način, biti zabeležen. Današnji mediji mogu uvek da ostave neki pisani, vizuelni, slikovni trag koji treba da sačuva za generacije koje dolaze. Nadam se da će ovaj prostor biti još oplemenjeniji sledeće godine, za nešto što planiramo. Nisam siguran da će se to i ostvariti, ali sam voljan da nastavimo dalje, da objedinimo likovnu i književnu koloniju u jednu celinu koja će moći da se ispreplete i stvori možda još veću vrednost od ove koju sada pruža“, rekao je Luka Anđelić.

Učesnici Međunarodne književne kolonije „SKD – Krupara 2023“ bili su: Mina Radulović (Grčka), Fransisko Havijer Hues Galves (Španija), Džejms Saterlend Smit (Velika Britanija), Olivera Nedeljković (Srbija, Čačak), Nadija Rebronja (Srbija, Novi Pazar) i Laslo Blašković (Srbija, Novi Sad).

Na Likovnoj koloniji „KruparArt 2023“, učestvovalo je sedam umetnika iz naše zemlje: Maja Obradović, Rade Tepavčević, Rade Mutapović, Biljana Milenković, Dunja Trutin, Stefan Dimitrijević i Una Nikolić.

U kulturno-umetničkom delu sinoćnjeg programa nastupila je subotička etno grupa „Iskon“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading