OVA 2 SRPSKA GRADA SU DANAS OPASNOJ ZONI Meteorolog najavio, ovo je noć preokreta!
Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod izdao je najnoviju vremensku prognozu za narednih sedam dana, a meterorolog Slobodan Sovilj je objasnio šta nas čeka u narednih nekoliko dana.

Meteorolog Sovilj, načelnik vremenske prognoze u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kaže da će i danas Srbija biti u narandžastom i crvenom meteo alarmu, sa temperaturom od 31 do 38 stepeni, ali da nas od utorka očekuje promena.

 - Približava nam se oblačni sistem iz zapadnog Sredozemlja, pa će se uticaj frontalne zone na našu klimu odraziti od utorka – 29. avgusta, uz pad temperature od 7-8 stepeni. U noći između ponedeljka i utorka moguća je pojava lkalnih pljuskova s gradom, kao i pad temperature. Od srede pad temperature, s prijatnijim jutrima i temperazurom od 25 do 30 stepeni, što je u proseku za kraj avgusta - kaže nam meteorolog Sovilj.

Prema RHMZ-u, ekstremni vremenski uslovi biće u četiri regiona – Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Jugoistočnoj Srbiji – temperatura u tim regionima mogla bi da pređe 38 stepeni, a tada su ugroženi životinje i ljudi (posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom i meteoropate), mogući problemi u snabdevanju električnom enegrgijom, oprez u saobraćaju – povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare.

U ponedeljak u Srbiji pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 35 do 37 stepeni. Posle podne u planinskim predelima jugozapadne Srbije, a krajem dana na severozapadu zemlje uz lokalni razvoj oblačnosti pljuskovi sa grmljavinom.

Kako je Sovilj objasnio, u utorak se očekuje značajna promena vremena uz naoblačenje i osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima.

 - Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode, obilni pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratak vremenski period, grad i olujni vetar. Zatim sledi promenljivo oblačno i svežije vreme, od srede do petka povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. Za vikend suvo sa dužim sunčanim intervalima - piše RHMZ.

 
Upozorenje Batuta

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je upozorenje da su Loznica i Palić danas u "crvenoj zoni" što znači da je temperatura "veoma opasna po zdravlje" 38 stepeni. U narandžastoj zoni, koja označava temperaturu opasnu po zdravlje, danas će biti Surčin, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi sad, Sremska Mitrovica, Valjevo i Beograd.

Crvena zona označava veoma opasne vremenske uslove

 - To su ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara - kažu u Batutu.

Mere prevencije su često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature, redovni unos tečnosti- čaša vode na svakih dvadesetak minuta, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi.

 
Izbegavajte gazirane sokove

Tokom visokih dnevnih temperatura, često smo skloni da preskačemo obroke i da, umesto vode, unosimo hladne, slatke gazirane napitke.

 - Ovi napici nas, u prvom trenutku, rashlade ali nas ne rehidriraju na pravi način. Osim toga, gazirana, slatka pića sadrže dosta šećera i vremenom, uz njihov veći dnevni unos, može doći do gojaznosti - kažu u Batutu.

Da bi se sprečila dehidratacija, do koje leti može lako da dođe, veoma je važno da unesemo do dve litre vode dnevno.

- Količina unete vode može da bude i veća u zavisnosti od stepena fizičke aktivnosti. Pored obične vode preporuka je i da se unosi voda sa nekoliko kapi limuna ili biljni rashlađen čaj. Kafu i alohol bi trebalo izbegavati jer deluju kao diuretici i dodatno pojačavaju gubitak tečnosti - navode.

Osim dovoljnog unosa tečnosti, na visokim temperaturama, mora se voditi računa i o načinu ishrane. Neophodno je voditi računa o načinu pripreme hrane što podrazumeva da se prednost daje kuvanju i dinstanju, a ne pohovanju ili prženju. Izbegavati brzu hranu, peciva, jaku i masnu hranu.

 
Ishrana - voće, povrće

 - Ishrana bazirana na voću, povrću, spremanju obroka dinstanjem ili kuvanjem, ne isključuje da povremeno posegnemo za sladoledom i da se trenutno njime rashladimo ali u tome moramo biti umereni i svesni da nas od dehidratacije štiti voda a da će nas rashladiti najpre voće i povrće, odnosno namirnice koje sadrže dosta vode kao što su krastavac, paradajz, zelena salata, tikvice, breskve, lubenica - kažu u Batutu.

Leti se često, zbog vrućina, ne pridržavamo vremena obroka. Razmaci između obroka su veliki i obično se svedu na jedan ili dva u kasnim popodnevnim ili večernjim časovima.

 - Bez obzira na visoke dnevne temperature, u toku dana moramo da imamo redovne, ali, lagane obroke i užine sa dosta voća, povrća, salata, supa ili čorbica. Pravilnim rasporedom obroka, odabirom namirnica i njihovom pripremom uz adekvatan unos vode, čuvamo zdravlje i sprečavamo dehidrataciju - navode iz Batuta.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading