IZGUBILI STE SAOBRAĆAJNU ILI ZELENI KARTON U GRČKOJ Ne paničite, evo načina za povratak kući
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Postoji dosta situacija koje bi svako voleo da izbegne kada se nađe u stranim zemljama, bilo da je to bolest, kvarove na automobilima, i sve ono što jednostavno ne bi trebalo da se desi kada nismo „na svom terenu“.

Veoma često problemi postaju još teži kada se podsetimo da postoji jezička barijera prilikom rešavanja istih, bilo da je do slabog znanja engleskog jezika domaćina zemlje u koju odemo, ili već snalaženja naših ljudi sa stranim jezicima.

Gubitak saobraćajne dozvole, ali i zelenog kartona, dan pred planirani put takođe može da bude vrlo ozbiljan problem.

Naime, na jednoj od popularnih Fejsbuk grupa gde se dele iskustva, dobra i loša, saveti i predlozi, pre samo par sati osvanula je objava, gde se upravo traži rešenje za bezbedan povratak nazad u Srbiju.

– Moji rođaci sutra treba da krenu nazad za Srbiiju, a izgubili su saobraćajnu i zeleni karton. Šta da rade? Hvala unapred na pomoći! – napisala je zabrinuta članica ove grupe.

Konzulat ili ambasada neće biti od pomoći, ovo treba da uradite

- Za siguran put „do kuće“ u Srbiju, neophodno je da se ode do prve policije u mestu gde se nalazite, gde se prijavljuje nestanak dokumenata, a zatim tu, na licu mesta, grčka policija izdaje potvrdu o nesanku dokumenta koja je dovoljna da se izađe iz njihove zemlje.

 - Ukoliko je nestao zeleni karton, važno je da se odmah kontaktira osiguravajuća kuća koja je izdala prvobitni dokument.

- Pošto se pošiljka s novim dokumentom čeka posle zahteva za dobijanje nove i do nekoliko dana – postoji i alternativa. S tim da je vožnja bez zelenog kartona praktično prekršaj, najpametnije bi bilo da se novi zeleni karton kupi odmah na graničnom prelazu u Makednoji. Tu je kupovina sigurna, i košta 50 evra.

 - Napravite kopije svih dokumenta, očitajte ličnu kartu, pasoš, i sve ono neophodno. Saobraćajnu, vozačku, zeleni karton i sve ono usled čijeg nestanka bi mogli da imate problem, kao i neophodan konatak sa inostranom policijom.

 - Kopije svih dokumenata je najpametnije držati odvojeno od originala pasoša i svega. U slučaju krađe automobila, ili gubitka dokumenata, fotokopirana dokumenta biće od velike važnosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading