Grad u Hrvatskoj, letovanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kao i mnoge druge zemlje koje pretenduju da žive od turizma, Hrvati se suočavaju sa lepim i manje lepim segmentima tog posla. Ovog leta su im, sudeći po tekstu iz „Slobodne Dalmacije“, najveći krivci Srbi, odnosno naši državljani koji im kradu „parče kolača“.

„Dalmacijom haraju lažni iznajmljivači apartmana, a najviše ih je iz Srbije! Evo kako ‘operiraju‘ i zarađuju na veliko“, najavile su aferu splitske novine, ali kad se tekst pažljivo pročita, ispostavi se da su lažni renteri u većini slučajeva Ukrajinci, kao i da se sedište nekih od njih nalazi ne samo u Srbiji već i u Nemačkoj.

U Splitu taksisti deru turiste

I dok Hrvati krive Srbe, u Splitu taksisti deru turiste. O čemu je reč, moglo se videti na Fejsbuk grupi „Prometne zgode i nezgode“, gde je objavljen račun po kome je turista trebalo da plati 150 evra za vožnju koja je trajala dve sekunde i nula kilometara.

„Je li ovo ispravan taksi račun koji je malopre dobio iznenađeni turista? Udaljenost: 0 km, vreme vožnje: 2 sekunde, iznos: 151,10 EUR“, zapitao se autor, a neko je dodao: „Jeftinija je avionska karta do Tokija“.

Kasnije je pojašnjeno da je reč bila o vožnji od Splita do aerodroma, otprilike nekih 25 kilometara.

Svoju tvrdnju iz naslova potkrepili su izjavama direktora lokalnih turističkih organizacija, iako se tek u jednoj od njih pominje Srpkinja, u drugoj je apostrofirana državljanka Ukrajine, a u trećoj je jasno navedeno da je moguće da je prevarant lokalac koji nelegalno izdaje smeštaj.

Alo! prenosi citirane izjave direktora turističkih organizacija.

Direktor jedne turističke zajednice Ante Jurišić opisao je jedan primer.

- Pre desetak dana su nam gosti tražili proveru iznajmljivača prema broju ulice u kojoj su svi brojevi neparni, a njima je rečeno da se smeštajni objekat nalazi na parnom broju. Ispostavilo se da u toj ulici zbilja ne postoji iznajmljivač kojeg su tražili, ali nismo sigurni je li reč o prevari ili osobi koja apartmane iznajmljuje nelegalno - izjavio je Jurišić, dok je njegov kolega, direktor jedne turističke zajednice Tučepi Ivo Mravičić istakao da je slučajeve prevare ovog leta zabeležio tri puta.

- Reč je o nepostojećem imenu i prezimenu u Tučepima ili o osobi kojoj se uplata mora obaviti na bankovni račun u Nemačkoj ili Srbiji. Srećom, gosti pre uplate akontacije pozovu turističku zajednicu i provere je li apartman registrovan - objasnio je Mravičić.

Prema rečima Tonča Lalića iz jedne druge turističke zajednice ranije je ovim mestom „operisala“ Ukrajinka koja je uzimala novac za nepostojeće apartmane s ukradenim fotografijama.

Jedino je direktor jedne TZ iz Drvenika prst uperio direktno u Srbe.

- Nedavno je žena iz Srbije iznajmljivala smeštaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada, srećom, postoje crne liste, pa se gosti bolje informišu - rekao je Lozina, a prenela „Slobodna Dalmacija“.

Uz svu osudu ovakvih prevara, ostaje nejasno zašto su Hrvatima Srbi koji i ovog leta u velikom broju letuju u toj državi glavni krivci.

Pola minuta tuširanja – pola evra

Još jedna bizarnost pod maskom uštede u Hrvatskoj zatekla je turiste koji su se, kako sami kažu, prevarili pa otišli tamo. Naime, Dušan T. iz Srbije otišao je na letovanje u „lijepu njihovu“, a tamo ga je pored neosporno lepog mora dočekalo mnogo ne baš tako lepih bezobrazluka.

Jedan od njih je i to da se na plaži tuširanje naplaćuje.

„Hrvati su prešli igricu, tuširanje na plaži 50 centi. Svašta sam do sada plaćao, ali to nisam“, napisao je Dušan na Tviteru, a zatim dodao i da je ovo cena za tačno pola minuta tuširanja, pa oni koji bi da se duže banjaju moraju da doplate.

 

 

Usledio je niz komentara, uglavnom turista koji su slično prošli.

„Kakva glupost, sigurno ću da nosim metalni novac u zamišljenom džepu od kupaćeg“.

No, ni tu nije kraj, jer uređaji nekada ne rade:

„Često se zna desiti da ubaciš kovanicu, a tuš pokvaren i onda ni para ni saprane soli“, napisao je Boris B.                                    . 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading