Ugostitelji u Guči podigli cene
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Već prvog dana opštenarodnog veselja u Guči, megapopularnog Sabora trubača, bilo je jasno da će posetioci debelo platiti uživanje. Ali, da će i ugostitelji izvući deblji kraj, malo se ko nadao, ponajmanje vlasnici lokala i šatradžije.

Ipak, upravo to se i dogodilo, već prvog dana 62. Sabora, Poreska inspekcija je pročešljala desetine ugostiteljskih objekata i mnoge i zakatančila jer nisu izdavali fiskalne račune.

Prema pisanju Glasa zapadne Srbije, inspektori su se pojavili u cik zore i svakom ugostitelju koji nije izdavao fiskalne račune zapečatili su lokal.

- Zvuči neverovatno, ali poreska inspekcija pojavila se i pre nego što se prva šatra otvorila, odmah su nam zatvorili ugostiteljski objekat, pod izgovorom da nismo izdali fiskalni račun - naveo je vlasnik Mileta Jelić, poznatiji kao Mićo Mrak.

- Istina je sasvim drugačija, jer su poreski inspektori stigli u lokal pre nego što je on bio otvoren i spreman za rad, gde su se predstavili kao neki prolaznici i tražili od čuvara da im skuva kafu. Oni su to učinili, a ovi su nam odmah zapečatili lokal - rekao je Jelić.

Nezvanično, pored šatre Mića Mraka, zatvoreno je još 10 ugostiteljskih objekata među kojima i najveće šatradžije, kojima je samo mesto Opština naplatila više od pola miliona.

Ugostitelji su ogorčeni i zatečeni ovakvim ponašanjem poreske inspekcije i, kako kažu, ovo nije prvi put da se oni krajnje bahato ponašaju, da zaskaču ljude.

- To piratsko uskakanje, bez ikakvog legitimisanja, predstavlja pravo nasilje nad ovim ljudima koji su među poslednjim šatradžijama u Srbiji. Mi smo svesni da država i inspekcijski organi treba da rade svoj posao, ali ne mogu da zaskaču na jedan bahat i krajnje nekorektan način i tako se odnose prema nekoliko stotina radnika kojima zatvaraju objekte i dovode ih u bezizlaznu situaciju, a vlasnike u bankrot. To je neodgovorno, bezobrazno i pokvareno, blokiraćemo ulaz u Guču - zapretili su ugostitelji.

Ugostitelji u Guči podigli cene

Foto: Printscreen

 

Inače, kako su saboraši istakli, osim visokih cena ića i pića, posebno ih je nerviralo što su im ugostitelji odokativno naplaćivali račune.

- Na nekim štandovima su cene istaknute, ali na mnogima nisu, pa te ošure kako te procene - rekao je jedan Beograđanin, dok je drugi dodao da je za tri bataka, tri piva i flašu kisele platio 3.500 dinara.

Sudeći po izjavama veseljaka koji su među prvima stigli u Guču, osim pečenja, prilično su skupi mlečni proizvodi.

- Kilogram prasećeg pečenja je 2.500, jagnjećeg 3.000 dinara. Pljeskavice su od 300 do 600 dinara, kobaje i bataci po 500. Kugla kajmaka je 300, čaša jogurta 150 dinara, pivo 250, a litar kisele 300 dinara - naveli su saboraši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading